15.09.2014

Військовий збір з мобілізованих працівників: і життя, і гаманець?..

Чи потрібно утримувати військовий збір з компенсації середнього заробітку мобілізованих працівників?

З 18.03.2014 р. за працівниками, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, але не більше одного року, зберігається місце роботи, посада та компенсується з бюджету середній заробіток на підприємстві, де вони працювали на час призову (ч. 3 ст. 119 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р.). Раніше в зазначеній нормі йшлося про збереження середнього заробітку, який виплачувався за рахунок роботодавця.

Компенсаційні виплати з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, звільнили від обкладення ПДФО і ЄСВ (п.п. «и» п.п. 165.1.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI та ч. 7 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-V відповідно). Оскільки для податково-облікових цілей компенсація середнього заробітку мобілізованим працівникам належить до компенсацій із бюджету, а не до зарплатних виплат, на наш погляд, така виплата не повинна обкладатися і ВЗ. Проте, поки, на жаль, справедливість не перемогла…

Порядок компенсації мав затвердити КМУ, але досі цього не зробив. Роботодавці продовжують нараховувати виплати мобілізованим працівникам, а компенсацію не отримують. Замість неї отримують «податкові» проблеми.

Зовсім недавно (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 66, с. 13) ми попереджали вас про фіскальну позицію податківців щодо оподаткування виплат у розмірі середнього заробітку мобілізованих працівників. Користуючись тим, що немає кабмінівського порядку компенсації середнього заробітку, вони наполягають на зарплатному характері виплат, які нараховує роботодавець мобілізованим, і відповідно, на їх обкладенні ПДФО і ВЗ (див. консультації в підкатегоріях 103.04 і 132.02 БЗ — остання на с. 45 сьогоднішнього номера). І не важливо, що коли все-таки з’явиться порядок компенсації, утриманий ПДФО та ВЗ доведеться повернути. Але це потім, а поки, користуючись нагодою, можна продовжувати «відбирати хоча б щось» у тих, хто захищає Вітчизну.

Нагадаємо, що фахівці ДФС погоджувалися з ненарахуванням ЄСВ на виплати, що будуть компенсуватися з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період (ця їх позиція звучала у консультації в підкатегорії 301.03 БЗ). Проте нам стало відомо, що такий ліберальний підхід невдовзі буде переглянуто, тобто сплачувати ЄСВ усе-таки доведеться. Більш детально про це ми обов’язково повідомимо додатково.