06.04.2015

Допомога від ФТВП «зависла», а військовий збір сплачуємо

Фонд соцстраху затримує перерахування допомоги по тимчасовій непрацездатності. Як у такій ситуації сплатити військовий збір?

Останнім часом розповсюджені «затримки» допомоги від ФТВП. Але відсутність фінансування від соцстраху не звільняє податкових агентів від «фіскальної» повинності. Військовий збір — не виняток. Як же бути? Наразі вихід такий.

Вже не секрет, що «мілітарі»-збір є побратимом звичного ПДФО. Принаймні, порядок нарахування, утримання і сплати (перерахування) у них однаковий. Податкові агенти сплачують ВЗ згідно зі ст. 168 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ). Саме так зазначено в п.п. 1.4 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ.

В описаній ситуації працюватиме п.п. 168.1.5 ПКУ. Він свідчить: якщо оподатковуваний дохід нараховано, але не виплачено, то податок з такого доходу потрібно перерахувати до бюджету не пізніше 30 календарних днів, наступних за місяцем нарахування доходу. Наприклад, військовий збір з лікарняних, нарахованих у березні 2015 року, але не виплачених, треба сплатити не пізніше 30.04.2015 р.

Якщо ж гранична дата наближається, а допомога все ще не виплачена, викручуватися доведеться самостійно. Перерахуйте належну суму збору за рахунок власних коштів. Після того, як гроші надійдуть і працівникові буде виплачено суму допомоги, продублюйте такий платіж. На жаль, інакше неможливо: обов’язок перераховувати військовий збір при кожній виплаті оподатковуваного доходу ніхто не скасовував (навіть у такій ситуації). Як ви вже здогадалися, з'являється переплата, яку можна буде врахувати при наступній виплаті доходу.

Іншого, на жаль, нічого поки що не придумали.