№28

Податки та бухгалтерський облік, квітень, 2015/№ 28 Інші номери журналу ›
  • «Металобрухтова» ПДВ-пільга знову запрацювала! Кабмін постановою від 25.03.2015 р. № 136 дав поштовх продовженню дії «металобрухтової» пільги з ПДВ.
  • Кабмін спростив реєстрацію права власності на нерухомість Кабмін постановою від 18.03.2015 р. № 137 установив, що рішення державного реєстратора, витяг із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, свідоцтво про право власності на нерухоме майно, отримані в електронній та паперовій формах за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, мають однакову юридичну силу.
  • Орендар бензинового генератора має сплачувати екоподаток ДФСУ у листі від 13.01.2015 р. № 311/6/99-99-15-04-02-15 вважає, що орендар бензинового генератора повинен сплачувати екологічний податок.
  • Підтримка волонтерського руху в Україні Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо волонтерської діяльності» від 05.03.2015 р. № 246-VIII урегульовує суспільні відносини, пов’язані з провадженням волонтерської діяльності в Україні.
  • Що треба пам’ятати, коли до вас прийшли з перевіркою Державна регуляторна служба на своєму сайті (http://dkrp.gov.ua) розповіла, що робити суб’єкту господарювання, якщо, незважаючи на дію мораторію на перевірки, до нього прийшли із перевіркою.
  • «Тарозбір» скасовано остаточно ДФСУ в листі від 26.03.2015 р. № 10441/99-99-24-02-03-17 відгукнулася на те, що постанова КМУ «Про впровадження системи збирання, заготівлі та утилізації відходів як вторинної сировини» від 26.07.2001 р. № 915 втратила чинність (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 25, с. 3).
  • Підкориговано нормативку з питань оцінки майна Кабмін постановою від 25.03.2015 р. № 146 вніс зміни до низки нормативно-правових актів з питань визначення оціночної вартості майна.
  • Подаємо оновлену ф. № 1ДФ Усе тече, все змінюється… Ось і Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ знову змінився. Люди, як правило, без ентузіазму зустрічають нововведення, особливо коли вони змінюють звичний устрій життя. Але цього оновленого звіту багато хто чекав. Які новини він приніс, а що залишив без змін? Відповіді на ці запитання дізнаєтеся із сьогоднішньої статті.
  • Середня зарплата мобілізованих Ми вже інформували вас про появу довгоочікуваного кабмінівського Порядку, за яким тепер компенсуватимуть підприємствам середню зарплату працівників, призваних на військову службу у зв’язку з мобілізацією*. Як «жити» з цим Порядком? Як отримати таку компенсацію з бюджету? Чи оподатковувати середній заробіток, нарахований мобілізованим «солдатам підприємства»? На ці та інші запитання ви знайдете відповіді в пропонованій статті.
  • Першоквартальні запитання з податку на прибуток Усе частіше наші читачі звертаються до нас із запитаннями щодо податку на прибуток. На перший погляд, вони начебто не нагальні. З цього податку встановлено річний звітний період. Та і строки подання декларації продовжили досить суттєво. І все ж є деякі запитання, відповіді на які потрібно знати просто зараз. У цій статті відповімо на найактуальніші з них. Тим більше, що деяка інформація від податківців вже з’явилася.
  • Країні потрібна валюта? Чи ПДВ?! (про загрозу 20 % ПДВ при експорті) На жаль, на практиці зовсім не поодинокі ситуації, коли фіскали незаконно прискіпуються до експортерів. І особливо в частині ПДВ… Парадокс полягає в тому, що коїться таке в наш суворий час, коли країні інвалютні надходження потрібні як повітря, щоб стримати «реактивне» падіння курсу гривні. Сьогодні розповімо ще про одну ПДВшну загрозу для експортерів (а можливо, й інших платників), які здійснюють операції, що оподатковуються за нульовою ставкою.
  • Житлові субсидії — 2015: де дають, куди бігти З 1 квітня (треба ж бути такому — у день сміху) стартує чергове підвищення тарифів для населення на газ і на електроенергію. Не треба бути провидцем, щоб передбачити: за ними «причепом» потягнеться тепло- і водопостачання, підхоплюючи за собою, звісно, водовідведення тощо. Попереднє подорожчання «комуналки» у 2014 році в середньому на 40 % порівняно з прийдешнім здасться ледь не дитячим лепетом. За оцінкою парламентського комітету з ЖКГ, на субсидії після підвищення тарифів претендуватимуть 77 % сімей. У таких умовах, звичайно, кожному захочеться «примірятися» до умов оформлення житлових субсидій. Може, пощастить. Як це зробити, читайте далі.
  • Податковий компроміс у суді: навіщо потрібне нікому не потрібне рішення податківців? Ми оспорюємо в суді суму донарахованих податкових зобов’язань. Рішення у справі поки що не винесене. Як правильно все провернути так, щоб вийти з гри, заплативши тільки податково-компромісні 5 %? Запитання читача, як-то кажуть, «просто з жару». Відповімо на нього невідкладно, доки не минув строк, коли ще можна піти на компроміс із податківцями*.
  • Виплати мобілізованому працівнику — без ПДФО і ЄСВ (навіть без порядку компенсації) Як не прикро, але війна на сході триває. З усіма її військовими і невійськовими наслідками. Серед невійськових наслідків можна сміливо назвати проблему, як роботодавцю оподатковувати ПДФО та ЄСВ виплати мобілізованому працівнику в межах середнього заробітку, які мають компенсуватися з бюджету.
  • Готівка в особливий період: знов не чекали? «А поутру они проснулись...»* Неодноразово вже було написано, що «військова» нормативка створювалася у твердій упевненості, що вона ніколи не знадобиться в реальному житті. Знадобилася… Відомі проблеми торкнулися й банківських установ. Ось тут у НБУ, мабуть, і похопилися — «Ба! Непогано б нам оновити відповідну нормативку»… Виявилось, що при цьому на білий світ вилізло таке потенційне «лихо», що сидіти «тихо» просто неможливо…
  • Міні-шпаргалка із заповнення ПН з особливими постачаннями На сьогодні платники ПДВ мають вдосконалений за багато років порядок заповнення податкової накладної. Однак незважаючи на численні доопрацювання цього документа, не зміг він охопити ну всі-всі-всі ситуації, і тема податкової накладної, як і раніше, — мегахіт на всіх бухгалтерських форумах, вебінарах, семінарах. Це підтверджують і дзвінки передплатників на «гарячу лінію». Ми відгукнулися на прохання наших читачів і зібрали в компактному вигляді розкидані по Порядку № 957 норми заповнення важливих полів тих типів ПН, за якими часто виникають запитання. Звичайно, додали в таблицю інформацію з БЗ.
  • Вимога про ЄСВ з МЗП Пропонуємо вашій увазі відповіді фахівця ДФСУ на цікаві запитання, як застосовувати вимогу про сплату ЄСВ з мінімальної заробітної плати (далі — МЗП) у разі, якщо сума доходу працівника за звітний місяць не перевищує розмір МЗП, установлений законом на місяць нарахування доходу.
  • Заповнення ПН при перевищенні мінімальної бази Періодично доводиться дещо продавати нижче ціни придбання (залежалий товар, акційні продажі тощо). Виходить, що з 01.01.2015 р. ми повинні виписувати податкову накладну (ПН) на перевищення ціни придбання над договірною ціною постачання. Підкажіть, будь ласка, як правильно заповнити цю додаткову ПН (шапку, номенклатуру)? Чи обов’язково її реєструвати в ЄРПН?
  • А після відпустки для догляду за дитиною — звільнення Працівниця перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, але збирається звільнитися відразу після виходу на роботу. У зв’язку з цим виникає низка організаційних питань. Яким днем закінчується відпустка для догляду? Чи можна звільнити працівницю до фактичного виходу на роботу? Які виплати належать працівниці при звільненні?
  • Допомога від ФТВП «зависла», а військовий збір сплачуємо Фонд соцстраху затримує перерахування допомоги по тимчасовій непрацездатності. Як у такій ситуації сплатити військовий збір?
  • Реєстрація і обмін ПН: жити і перевіряти по-новому Які документи потрібно збирати покупцеві у електронному, а які у паперовому вигляді? Які документи тепер буде перевіряти податкова, аби визначити правомірність податкового кредиту?
  • Чим запам’ятався березень
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі