24.08.2015

Підприємства в зоні АТО: як проінвентаризувати майно та відзвітувати

Мінфін у листі від 03.06.2015 р. № 31-11420-08-10/18126 нагадує, що підприємства на тимчасово окупованій території та/або на території проведення АТО (або їх структурні підрозділи), проводять інвентаризацію:
— у випадках, обов’язкових для її проведення;
— і тоді, коли стане можливим забезпечити безпечний та безперешкодний доступ уповноважених осіб до активів, первинних документів і регістрів бухобліку, в яких відображені зобов’язання та власний капітал цих підприємств.

Зазначені підприємства зобов’язані провести інвентаризацію станом на 1 число місяця, що настає за місяцем, у якому зникли перешкоди для доступу до активів, первинних документів і регістрів бухобліку. Також вони зобов’язані відобразити результати інвентаризації в бухобліку відповідного звітного періоду.

У річній фінансовій звітності інформація про активи, до яких неможливо забезпечити безпечний та безперешкодний доступ, зобов’язання і власний капітал, що не може бути документально підтверджена у зв’язку з відсутністю доступу до відповідних первинних документів та регістрів бухобліку, відображається за даними бухобліку.