№68-69

Податки та бухгалтерський облік, серпень, 2015/№ 68-69 Інші номери журналу ›
  • Нюанси розрахунку лікарняних від Мінсоцполітики У разі якщо підприємство не працює, але простій не оформлено, та не нараховує при цьому заробітну плату, допомога по тимчасовій непрацездатності не надається.
  • Податкові пільги для підприємців з АТО ДФСУ в листі від 18.06.2015 р. № 5837/М/99-99-17-02-02-14 роз’яснює нюанси надання податкових пільг підприємцям, зареєстрованим в органах ГФС, розташованих на території проведення АТО. Йдеться про пільги, передбачені в Законі України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» від 02.09.2014 р. № 1669-VII (далі — Закон № 1669).
  • Підприємства в зоні АТО: як проінвентаризувати майно та відзвітувати Мінфін у листі від 03.06.2015 р. № 31-11420-08-10/18126 нагадує, що підприємства на тимчасово окупованій території та/або на території проведення АТО (або їх структурні підрозділи), проводять інвентаризацію: — у випадках, обов’язкових для її проведення; — і тоді, коли стане можливим забезпечити безпечний та безперешкодний доступ уповноважених осіб до активів, первинних документів і регістрів бухобліку, в яких відображені зобов’язання та власний капітал цих підприємств.
  • Галузева угода: хто має ї ї дотримуватися? Мінсоцполітики у листі від 18.06.2015 р. № 1002/18/93-15 повідомляє: якщо при укладенні галузевої (міжгалузевої) угоди підприємство було представлено суб’єктами сторін цієї угоди і зі сторони роботодавця і зі сторони працівників, то норми та положення цієї угоди будуть обов’язковими для дотримання на підприємстві.
  • Відшкодовуємо податок на майно: що обкладати ПДВ? Податківці у Базі знань (категорія 101.02) зауважили: у разі якщо відшкодування сум земельного податку за земельну ділянку під об’єктом оренди отримує орендодавець — бюджетна установа, то такі кошти як складова витрат на утримання наданого в оренду нерухомого майна до бази оподаткування не включаються та ПДВ не оподатковуються.
  • Тиск понизили — настрій підняли! (коментар до Закону № 655) Раз у раз із залу засідань ВР лунають заклики до дерегуляції підприємницької діяльності, спрощення ведення бізнесу, вдосконалення реєстраційних і дозвільних процедур тощо. А не так давно депутати завели мову про зменшення адміністративного тиску на платників податків. На диво, результат не змусив себе чекати — 17 липня ВРУ ухвалила Закон № 655*. Щоправда, він поки що не запрацював… Про те, що нового він принесе, читайте в цій статті**.
  • Отримали збитки? Щомісячні аванси можна не сплачувати! Сумним «сюрпризом» з цього року для платників податку на прибуток стало те, що вони втратили можливість за наявності збитків відмовитися від сплати щомісячних авансів. Норма про те, що через збитки I кварталу аванси можна не сплачувати, просто зникла з ПКУ. Але не минуло й року, як сталося диво. Закон № 652* її реанімував. І, як не дивно, навіть у приємнішому вигляді. Про цю новину зараз поговоримо.
  • Неприбуткові організації: туман поступово розсіюється Тема оподаткування неприбуткових організацій (НПО) набула особливої актуальності з 01.01.2015 р., коли законодавці вирішили зруйнувати старе, не побудувавши нового, тобто скасувавши колишні правила оподаткування і не запропонувавши нічого натомість. На щастя, законодавчий вакуум, що утворився, поступово заповнюється. Останні новини в цій сфері ми обговорювали буквально у квітні (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 34, с. 34). Тоді ми пообіцяли, що якщо законопроект № 2049 приймуть, одразу повідомимо про новинки. Сьогодні раді виконати обіцянку, тим більше що новини — приємні!
  • Замінюємо вузловий компонент ОЗ: яким буде облік? Основні засоби (ОЗ) є практично на кожному підприємстві. Часом стається так, що придбаний об’єкт ОЗ не може більше працювати у своєму початковому комплекті протягом усього строку експлуатації. В такому випадку відбувається заміна одного чи декількох робочих компонентів об’єкта ОЗ. Інколи ці зміни можуть бути значними, інколи — не дуже. То як відображатиметься в обліку заміна робочого складу компонентів ОЗ? Про це говоритимемо у нашій сьогоднішній статті.
  • Примарний дохід, реальні штрафи і нереальні податки Нелегка доля роботодавців у кризові часи. Одні — прагнуть економити і не нараховують індексацію. Інші — стали «заручниками ситуації»: через тимчасову відсутність грошей на рахунку не нараховують зарплату працівникам. Чи з’являється в таких роботодавців обов’язок сплатити податки з ненарахованих сум зарплатних виплат? Ми думаємо, що ні… А ось деякі податківці на місцях упевнені, що так. На чиєму ж боці правда? І чи покарають все ж таки порушників?
  • Донараховуємо податок на землю за минулий рік: як відобразити в обліку Приводом для написання статті стало запитання на «Гарячу лінію» редакції: «У 2015 році виявили помилку: недоплатили податок на землю за 2014 рік. Зараз подаємо уточненку, донараховуємо/ доплачуємо. Як відобразити цю операцію у бухгалтерському та податково-прибутковому обліку?». Запитання зрозуміле і прийняте, відповідаємо.
  • Пиво та кіоски — нерозлийвода? Мерзко все, безнравственно и лживо — Декаданс, бордель, бардак, бедлам. Из святынь осталось только пиво, Кружка, как лампада, светит нам. Тимур Шаов, «Ода пиву» Ви здивовані, чому в заголовку ми поставили знак питання? Згодні, там краще пасував би знак оклику як визнання заслуг кіоскерів у справі реалізації цього хмільного напою. От тільки віднедавна його товарооборот (принаймні, «білий») у кіосках значно впав. Адже з 1 липня законодавець змусив продавців пива отримувати «пивні» ліцензії та встановлювати РРО, а таке фінансове навантаження не всім під силу… Зате перед тими, хто все ж подолав його, здавалося б, відкриті всі шляхи для легальної реалізації пива. Аж ні! У боротьбу з пияцтвом несподівано вступила ДФСУ. І пішло-поїхало!.. Вам цікаво дізнатися, через що, власне, зчинилася буча? Тоді читайте далі.
  • Податковий кодекс України (із змінами і доповненнями, останні з яких унесено Законом України від 17.07.2015 р. № 652-VIII*) (витяг)
  • Індексація заробітної плати за вересень 2015 року Індексацію заробітної плати повинні проводити всі роботодавці. Індекси для проведення індексації грошових доходів за серпень 2015 року ви знайдете в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 56, с. 26. Тобто щоб проіндексувати зарплату поточного місяця — серпня, зверніться до відповідної таблиці того номера.
  • Доходи за 2002 — 2015 рр. виплачено в серпні 2015 року: розраховуємо компенсацію Величини приросту індексів споживчих цін для розрахунку компенсації у зв’язку з порушенням строків виплати зарплати в разі погашення боргів у липні 2015 року шукайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 56, с. 27. У сьогоднішньому номері наведемо індекси для розрахунку суми компенсації за доходами, нарахованими у 2002 — 2015 роках, якщо вони виплачуються в серпні 2015 року.
  • Донараховуємо декретні, коригуємо додаткову базу: таблиці 1 і 6 Працівниця перебувала у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами з 30.01.2015 р. по 04.06.2015 р. включно. У бухобліку нарахували правильну суму допомоги по вагітності та пологах, розраховану виходячи із середньоденної зарплати 150 грн. (загальна сума — 18900 грн.). А до бази справляння ЄСВ помилково включили суму 17640 грн., розраховану виходячи із середньоденної зарплати 140 грн. Її ж відобразили у Звіті з ЄСВ. Крім того, оскільки щодо працівниці база справляння ЄСВ у червні (140 грн. х 4 к. дн. = 560 грн.) була нижча мінзарплати (1218 грн.), підприємство визначило додаткову базу справляння ЄСВ і з неї сплатило ЄСВ. Помилку виявлено в серпні 2015 року. Як це відобразити у звітності з ЄСВ?
  • Дохід єдиноподатника-турагента: нарешті податківці погодилися! Підприємець — платник єдиного податку виконує функції турагента. На рахунок йому надходить від туристів як сума його агентської нагороди, так і транзитні кошти, що належать туроператору. Яка сума у цьому випадку включається до складу доходів турагента?
  • Продаємо товар на території ВЕЗ «Крим»: ПДВ не нараховуємо У нашого підприємства у Криму була філія, що мала статус самостійного платника податку на прибуток. Після відомих подій ми її закрили, а залишки товару, що зберігалися на складі підрозділу, зараз вирішили продати кримському контрагенту — там же на території Криму. Які ПДВ-наслідки чекають нас у зв’язку з таким продажем?
  • Середня зарплата для повторно мобілізованого Мобілізований працівник, відслуживши рік, був демобілізований у липні 2015 року. Проте 5 серпня його повторно мобілізували. Чи зберігаються за ним місце роботи та посада? Чи потрібно йому виплачувати середню зарплату за період мобілізації? Якщо так, то як її розрахувати?
  • Грамотно уникаємо індексації зарплати Чи можна уникнути процедури індексації зарплати працівників без штрафів? Роботодавець готовий періодично підвищувати розмір зарплати.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі