21.12.2015

Даєш компенсацію середньої зарплати «солдатам підприємця»!

Дочекалися! Нарешті парламент прийняв, а Президент підписав закон*, що зрівнює «солдатів підприємства» і «солдатів підприємця»! Чому це добре? Зараз усе розповімо!

* Закон України «Про внесення змін до статті 119 Кодексу законів про працю України щодо працівників, призваних на військову службу за мобілізацією, на особливий період» від 12.11.2015 р. № 801-VIII.

Як це було. Перша хвиля мобілізації стартувала 18 березня 2014 року. Прагнучи вирішити питання соціального захисту мобілізованих працівників, законодавець зобов’язав їх роботодавців — підприємства, установи, організації зберігати за такими працівниками місце роботи, посаду та середній заробіток. Причому середній заробіток повинен компенсуватися з бюджету (див. ст. 119 КЗпП).

Далі — більше. Гарантії, аналогічні тим, що були вже встановлені для мобілізованих, установили для тих, хто замість демобілізації вирішив продовжити службу за контрактом, добровільно поступив на контракт і хто був призваний на строкову службу.

Але невдача. КМУ підійшов до прочитання положень ст. 119 КЗпП дуже формально. У результаті повз компенсації з бюджету «пролетіли» ті роботодавці, які «не підприємства, установи та організації». У тому числі й фізичні особи — підприємці, які зберігали місце роботи та середній заробіток за своїми призваними (які поступили на військову службу за контрактом) працівниками.

Звичайно, така несправедливість не припала їм до вподоби. Тому тільки-но після чергових «покращень» з’явилася можливість розлучитися з мобілізованими працівниками, більшість роботодавців — «не підприємств» скористалося нею, розірвавши трудові договори на підставі п. 3 ч. 1 ст. 36 КЗпП.

І ось нарешті справедливість перемогла! 6 грудня 2015 року набули чинності зміни до ч. 3 і 4 ст. 119 КЗпП. Завдяки їм зберігати за призваними (прийнятими за контрактом) на військову службу працівниками місце роботи, посаду і середній заробіток, що компенсується з бюджету, тепер зобов’язані в тому числі й роботодавці:

— фермерські господарства;

— сільськогосподарські виробничі кооперативи;

фізичні особи — підприємці.

Отже, можна бігти до органу праці та соцзахисту за отриманням з бюджету компенсації середнього заробітку? А от і ні! Треба ще дочекатися внесення відповідних змін до Порядку, затвердженого постановою КМУ від 04.03.2015 р. № 105 (далі — Порядок № 105). На це КМУ відведено місяць.

Місяць — не рік, почекаємо. Тим паче, що незалежно від дати внесення таких змін до Порядку середній заробіток повинні компенсувати за період з 06.12.2015 р. Усе, що до цієї дати — пиши пропало!

І ще один важливий момент. У своїх роз’ясненнях податківці наполягають, що право не оподатковувати суму компенсації середнього заробітку безпосередньо пов’язане з фактом подання роботодавцем до органу праці та соцзахисту Звіту за формою, наведеною в додатку 1 до Порядку № 105.

Оскільки такі звіти почнуть приймати тільки після внесення відповідних змін до Порядку № 105, до цього безпечніше середній заробіток, нарахований працівникам-воїнам роботодавцями-«не підприємствами» обкладати ПДФО, ВЗ і ЄСВ як звичайну зарплату. Після подання звітів і отримання компенсації з бюджету можна буде зробити перерахунок та повернути надмірно сплачений ПДФО/ВЗ/ЄСВ або зарахувати в рахунок майбутніх платежів.