№102

Податки та бухгалтерський облік, грудень, 2015/№ 102 Інші номери журналу ›
  • Фіндопомога: як включати до витрат? Лист ДФСУ від 16.11.2015 р. № 24342/6/99-99-19-02-02-15
  • Зміна ціни після передоплати: складаємо РК Знову повертаємося до теми складання розрахунку коригування до податкових накладних. І для цього є привід — «свіжий» лист ДФСУ від 24.11.2015 р. № 24988/6/99-99-19-03-02-15. У ньому податківці пояснили, як відкоригувати післяпередоплатне збільшення ціни за ще не відвантажений товар. Давайте розберемося із запропонованою методикою.
  • Нові правила індексації (та інші «подаруночки під ялинку») Прагнучи досконалості, Кабмін вирішив вкотре перекроїти «індексаційні» правила*. Зміни набули чинності з 15.12.2015 р., але застосовувати їх необхідно з 1 грудня. Крім того, окремий сюрприз уряд підніс бюджетникам… Що ж такого приготував КМУ: карамельку чи інше слово на літеру «к»? Знайомимося з документом разом!
  • «Відпускний» резерв: створюємо, використовуємо, обліковуємо Хоч останнім часом все більшу популярність і завойовує зимовий відпочинок, але все ж таки літо є літо. Тому більшість українців вважають за краще йти у відпустку саме в цю пору року. Ну а щоб літній відпускний бум не позначився негативно на фінансових результатах підприємства, витрати на виплату відпускних працівникам прийнято розподіляти рівномірно протягом року. Для цього створюють резерв відпусток. Вам цікаво знати, як саме це роблять? Як такий резерв використовують? Чи всі підприємства зобов’язані його створювати? Тоді давайте, друзі, знайдемо відповіді на ці запитання разом.
  • Прийшов час звірити розрахунки з бюджетом Наближається закінчення року. Саме час бухгалтерам переконатися в тому, що дані бухгалтерського обліку відповідають реальному стану справ на підприємстві. Адже тільки за такої умови фінансова звітність буде достовірною. А тому необхідно провести річну інвентаризацію всіх активів і зобов’язань. Не забудьте звірити й розрахунки з податків та зборів. Про те, як це зробити, і піде мова в цій статті.
  • Зарплатні податки на «старті/фініші» діяльності Про те, як звітувати з ПДВ, податку на прибуток, на майно, акцизного та екоподатку в перший і останній податковий період діяльності підприємства, ми вже говорили.* Тоді ж ми пообіцяли незабаром знову повернутися до цього непростого питання і розглянути «людські» податки та збори: ПДФО, ВЗ і ЄСВ. Свою обіцянку виконуємо з радістю.
  • Усе пропало, шеф?.. (як вирішують проблеми з реєстрацією ПН і РК) На практиці переважна більшість платників ПДВ стали заручниками СЕА. Гра в «ПДВ-бірюльки» у вигляді тестового режиму давно скінчилася, і почали діяти «вовчі закони»: «нема грошей — нема кредиту». Це правило незабаром може доповнитися ще й третім елементом: «є штрафи». Небезпека штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК зависла над платниками ПДВ як дамоклів меч. І зовсім не виключено, що штрафувати фіскали стануть заднім числом. Сьогодні ми наведемо деякі приклади з практики, які (дуже сподіваємося) зможуть допомогти нашим читачам розрулити частину СЕА-неприємностей.
  • Даєш компенсацію середньої зарплати «солдатам підприємця»! Дочекалися! Нарешті парламент прийняв, а Президент підписав закон*, що зрівнює «солдатів підприємства» і «солдатів підприємця»! Чому це добре? Зараз усе розповімо!
  • Новинки ПДВшного бухобліку: дочекалися! Привертаємо вашу увагу до оновленої Інструкції з бухгалтерського обліку податку на додану вартість* (далі — Інструкція № 141). Нарешті з’явилися ті довгоочікувані зміни до порядку ПДВшного бухобліку, які ми детально розбирали ще за мінфінівським проектом (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 76, с. 9). Освіжимо в пам’яті ключові моменти, спираючись уже на положення самої Інструкції, які до моменту, коли ви отримаєте цей номер, стануть чинними.
  • Відповідальність за невиконання гарантій щодо «солдатів підприємства» Що загрожує роботодавцю за порушення встановлених законом гарантій працівникам, призваним на військову службу? Хто притягує порушників до відповідальності?
  • Імпортний ПДВ: достатньо МД чи потрібна ПН? Підприємство — платник ПДВ ввезло імпортний товар. Чи вистачить для включення до ПК імпортного ПДВ оформленої МД на ввезення товару чи треба оформити та зареєструвати ПН на суму такого імпортного ПДВ?
  • Основні засоби на ремонті. А що з амортизацією? У підприємства є основні засоби, які ремонтуються. Чи можуть вони амортизуватися протягом того часу, коли перебувають на ремонті?
  • Подарунки під ялиночку для діточок працівників Підприємство планує купити новорічні подарунки для дітей працівників. Вартість подарунка — 120,00 грн. з ПДВ. Подарунки роздаватимуть безоплатно. До яких податкових наслідків це призведе? З чиїм реєстраційним номером — батька чи дитини — відображати отримання подарунка в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ і з якою ознакою доходу?
  • Середній заробіток строковиків: ПДФО, ВЗ та ЄСВ На підприємстві є працівник, якого призвали на строкову військову службу. За чинним законодавством за ним зберігаються середній заробіток та посада. Підприємство подало звіт про фактичні витрати на виплату компенсації з бюджету середнього заробітку цього працівника до органу соціального захисту населення. Як оподатковуються суми середнього заробітку строковика, що компенсуються підприємству, та як вони відображаються у відповідній звітності?
  • Торгівля через Інтернет для ФОП: обираємо групу єдиного податку* Планую здійснювати торгівлю через інтернет-магазин. Підкажіть, будь ласка, чи може торгівлю через Інтернет здійснювати ФОП — платник єдиного податку? Якщо так, то яку групу єдиного податку слід обрати?
  • Новий ПКУ — низький старт скасовується? Проект ПКУ, який ми розглядали в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 100, с. 6, після деяких «компромісних удосконалень» був унесений до парламенту у складі законопроекту від 11.12.2015 р. № 3630.
  • Як будуть працювати банки на новорічно-різдвяні свята Нацбанк у листі від 10.12.2015 р. № 53-03006/98145 оприлюднив регламент роботи банків в період завершення звітного року та початку нового року.
  • Щодо подачі декларації з «роздрібного» акцизу ДФСУ у листі від 08.12.2015 р. № 26228/6/99-99-19-03-03-15 зазначила, що суб’єкт роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів, подає декларацію акцизного податку з відповідним додатком (додаток 6 «Розрахунок сум акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів») до контролюючого органу, що обслуговує адміністративно-територіальну одиницю, на якій розташовано пункт продажу підакцизних товарів.
  • «Роздрібний» акциз: слухатися ДФСУ, на Міжрегіональне ГУ не зважати! ДФСУ у листі від 08.12.2015 р. № 26231/6/99-99-19-03-03-15 укотре підтвердила незмінність своєї позиції щодо розрахунку «роздрібного» акцизного податку. Автори листа зазначають, що акцизний податок з роздрібних продажів нараховується на вартість (роздрібну ціну продажу) з ПДВ підакцизних товарів, а не включається до бази оподаткування ПДВ таких операцій.
  • До уваги видобувачів підземних вод ВРУ прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції в агропромисловому комплексі» (базовий законопроект від 31.08.2015 р. № 2558а), направлений на зменшення дозвільних процедур в агропромисловому комплексі.
  • Реєстрація проживання громадян — за місцевою владою Парламент прийняв Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг» (базовий законопроект від 02.06.2015 р. № 2984).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі