28.12.2015

Найсвіжіший «податковий компроміс» від уряду

Кабмін вніс до парламенту черговий доопрацьований законопроект про податкову реформу (від 22.12.2015 р. № 3688). Цього разу йдеться вже не про ПКУ у новій редакції, а про зміни до чинного Кодексу.

Єдиний податок. Залишено 4 групи ЄП. Водночас знижено «поріг доходу» для перебування на ЄП для 3 групи: з 20 млн до 5 млн грн. на рік. Збільшено ставки ЄП для цієї групи з 2 до 3 % (для платників ПДВ) і з 4 до 5 % (для неплатників ПДВ). Для 4 групи ЄП (сільгоспників) збільшено ставку ЄП в 1,8 раза.

ЄСВ. Пропонується встановити єдину ставку ЄСВ 22 %. Підвищити максимальну величину бази нарахування ЄСВ до 25 мінімальних місячних зарплат. Скасувати ЄСВ за ставкою 3,6 %, що утримується із зарплати працівників.

ПДФО. Встановлено єдину базову ставку ПДФО на рівні 18 % замість діючих ставок 15 % і 20 %. Ставку оподаткування дивідендів залишено на рівні 5 %.

Податок на прибуток. Ставку цього податку залишено на рівні 18 %. Встановлено квартальний звітний період наростаючим підсумком. Скасовано щомісячні авансові внески із 2016 року. Водночас авансові внески при виплаті дивідендів збережено.

Акцизний податок. Вводяться нові поняття: акцизна накладна й електронне адміністрування реалізації пального. Платник податку при реалізації пального зобов’язаний скласти в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії, відповідно до УКТ ЗЕД, реалізованого пального й зареєструвати її в Єдиному реєстрі акцизних накладних.

Податок на нерухомість. Збільшено граничні ставки податку для нерухомого майна з 2 % до 3 % розміру мінзарплати за 1 кв. м загальної площі житлової та нежитлової нерухомості. Встановлено додаткову ставку цього податку — 25 тис. грн. — для квартир площею понад 300 кв. м та будинків понад 500 кв. м.

Сподіваємося, що на дату виходу цього номера із друку вже буде відомо, що саме прийняли депутати із запронованих змін. Тоді й повернемося до детального їх аналізу.