05.02.2015

Патенти-2015: можна повернути сплачене

Наші читачі вже знають, що з 01.01.2015 р. такого платежу, як збір за здійснення деяких видів підприємницької діяльності (а по суті — збір за торговий патент) не існує (див. «ІмпАтентність з ускладненнями»//«Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 6, с. 23).

Саме в цій статті ми висловлювали припущення, що платник податків має повне право повернути сплачені суми за патент, дія якого припадає на періоди після 1 січня 2015 року.

Виходячи з консультації, що з’явилася в БЗ, можна зробити висновок, що податківці не проти повернення цих сум. Принаймні, на це наводить посилання на ст. 43 ПКУ, в якій визначено правила повернення помилково та/або надмірно сплачених грошових зобов’язань.

Крім того, в консультації нагадують, що відповідно до п. 3 підрозд. 7 розд. XX ПКУ суб’єкти гос­подарювання, які порушили порядок отримання та використання торгового патенту за період до 1 січня 2015 року, несуть відповідальність у порядку та на умовах, що діяли до 1 січня 2015 року.

І ще один важливий момент. Бланк торгового патенту визначено документом суворої звітності. Тому фіскали вимагають, щоб торгові патенти, строк дії яких не минув станом на 1 січня 2015 року, були повернені до контролюючих органів за місцем їх придбання.