09.02.2015

Банки не перевіряють суму ЄСВ при видачі коштів на зарплату

ДФСУ в листі від 29.01.2015 р. № 1787/5/99-99-17-03-01-16 нагадує, що на сьогодні банки повинні перевіряти, щоб клієнт із документами на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати одночасно подав документи про перерахування коштів для сплати сум ЄСВ у сумі не меншій, ніж 1/3 суми коштів для виплати заробітної плати.

Ці вимоги встановлені п. 2 Порядку прийняття банками на виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати, затвердженого наказом Міндоходів від 09.09.2013 р. № 453
(далі — Порядок).

Зауважимо, що якщо в розрахункових документах або документах на переказ готівки сума ЄСВ менша, ніж 1/3 суми коштів для виплати заробітної плати, клієнту банку потрібно надати довідку-розрахунок, погоджений із податковим органом (форма згідно з додатком 1 до Порядку).

Водночас на сьогодні значна кількість платників ЄСВ має бажання застосовувати знижувальний коефіцієнт. Тому головне податкове відомство просить банківські установи до приведення Порядку у відповідність до законодавства у разі приймання від платників ЄСВ грошових чеків, платіжних доручень та інших розрахункових документів на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати не перевіряти суму ЄСВ на відповідність розміру — 1/3 суми коштів для виплати заробітної плати.