№12

Податки та бухгалтерський облік, лютий, 2015/№ 12 Інші номери журналу ›
  • Змінено форму податкової декларації з ПДВ Мінфін наказом від 23.01.2015 р. № 13 вніс зміни до форм: — податкової декларації з податку на додану вартість; — уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.
  • Є нова декларація з акцизного податку! Мінфін наказом від 23.01.2015 р. № 14 затвердив: — форму Декларації акцизного податку (з 9-ма додатками); — Порядок заповнення та подання декларації акцизного податку.
  • Банки не перевіряють суму ЄСВ при видачі коштів на зарплату ДФСУ в листі від 29.01.2015 р. № 1787/5/99-99-17-03-01-16 нагадує, що на сьогодні банки повинні перевіряти, щоб клієнт із документами на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати одночасно подав документи про перерахування коштів для сплати сум ЄСВ у сумі не меншій, ніж 1/3 суми коштів для виплати заробітної плати.
  • Повідомлення про прийняття на роботу подавати не треба ДФСУ у листі від 29.01.2015 р. № 2627/7/99-99-17-03-01-17 роз’яснює, що оскільки на сьогодні відсутній порядок повідомлення податкового органу про прийняття працівника на роботу, то заповнення таблиці 5 додатка 4 до Порядку № 454* вважається «повідомленням», яке подається у складі обов’язкової звітності за календарний місяць до територіальних органів ДФС із зазначенням трудових відносин із прийнятими працівниками.
  • Звітуємо із «майнових» податків за старими формами З метою забезпечення виконання вимог Закону України від 28.12.2014 р. № 71-VIII до затвердження нової форми звітності із податку на нерухомість ДФСУ рекомендує звітувати з цього податку за формою Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затвердженої наказом Мінфіну від 01.07.2014 р. № 735 (лист від 28.01.2015 р. № 2444/7/99-99-17-04-01-17).
  • Відпустки «за свій рахунок» працівникам в зоні АТО Законом України від 15.01.2015 р. № 121-VIII доповнена новим видом неоплачуваної відпустки ст. 25 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР. Відтепер працівники, які працюють на території проведення АТО, мають право на отримання відпустки без збереження заробітної плати на весь період проведення АТО з урахуванням часу, необхідного для повернення до місця роботи, але не більш як 7 календарних днів після прийняття рішення про припинення АТО.
  • «Про звітність, авансові внески, консолідовану сплату податку та ін. » Лист ДФСУ від 29.01.2015 р. № 2707/7/99-99-19-02-01-17
  • Методичні рекомендації щодо особливостей уточнення податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість у разі застосування податкового компромісу Затверджено наказом ДФС України від 17.01.2015 р. № 13 (витяг)
  • Податкова накладна: наднова, але нічого фатального Ось ми й перетнули першу значущу дату на шляху до світлого майбутнього O. З 1 лютого запрацювала в тестовому режимі система електронного адміністрування (СЕА): загальна реєстрація ПН у ЄРПН, штрафи за прострочення в реєстрації більше 30 днів… І до цієї радісної події Мінфін трохи підправив правила виписування ПН. Новинок небагато, але є серед них і мегаістотні. Починаємо…
  • «Злютневі» новинки реєстрації в ЄРПН Не встигли й оком змигнути, а лютий уже й тут. А з ним і обов’язкова поголовна реєстрація ПН і РК в ЄРПН. До цієї дати дозріли довгоочікувані зміни до кабмінівського Порядку № 1246*. Нові правила КМУ намалював практично в останній день. А працюють вони з 01.02.2015 р. Давайте їх розбирати.
  • Глава друга — транспортна (скоромовка про податок на транспорт) Ні, скоромовка не в тому сенсі, що «Карл у Клари вкрав корали» (хоча від деяких законодавчих норм теж можна запросто зламати язика). Скоромовка в тому сенсі, що зараз дуже швидко розповімо вам про податок на транспорт, оскільки довго тут і говорити нема про що. Ну не встигла ця глава ще вирости і обзавестися хоч якоюсь репутацією. Занадто мало живе. Тому давайте пробіжимося швиденько скупими «транспортними» нормами ПКУ** — і якнайшвидше перейдемо до плати за землю.
  • Глава третя — земельна (розповідь про плату за землю) Читаючи попередні статті про податок на майно (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 10, с. 9 і 13, а також с. 17 сьогоднішнього номера), ви з’ясували, що і він сам, і всі його складові належать до місцевих податків. Отже, не оминула ця доля і плату за землю. Що конкретно це дає землекористувачам? Чи варто їм боятися третьої, давно знайомої глави триголового чудовиська на ім’я «податок на майно»? Чи вона найбільш мирна і цілком передбачувана? Якби ж то знати…
  • Новий мораторій на перевірки: кому пощастило найбільше? У грудні 2014 року завершилася дія «старого» мораторію на перевірки*. Проте не встигли засумувати, як з 1 січня «запрацював» новий. При цьому, порівняно з його «попередником», з’явилися істотні зміни — і деякі навіть на краще! Кому пощастило, а кому не дуже — далі й з’ясуємо.
  • Податковий компроміс, або Як «відскочити» за 5 %?.. «С восторгом предаюсь в руки родной милиции, надеюсь на нее и уповаю!» (З к/ф «Іван Васильович змінює професію») Справжня податкова реформа, як правило, передбачає періоди особливо лояльного ставлення до двох «маргінальних» категорій платників. Тим, хто думає занадто погано і кому не під силу одразу ж розібратися в нових правилах оподаткування, надають відстрочення від штрафів. Наприклад — відстрочення на рік штрафів за порушення з податку на прибуток за підсумками 2015 року. Тим же, хто думав занадто добре — так добре, що «надумав» істотні суми ухилення від сплати податків і тепер побоюється приходу добре думаючих перевіряючих, — дають можливість розкаятися та уникнути покарання. Як? Сплатити невелику частину сум заниження. І почати з нового аркуша. Мається на увазі — з чистого… І називається ця процедура податковим компромісом.
  • Трансфертне ціноутворення: рукоділля чи рукоблудство?.. Трансфертна революція, про яку так довго говорили всі, кому не лінь, відбулася!.. Утім, при детальному знайомстві з результатами потуг законодавця при всій серйозності новацій, клавіші ніяк не складаються в комбінацію — «революція»… Але найприємніше, що написати «усе погано» теж немає підстав! Більше того: після всіх страхів, навіяних законопроектом і дебатами фахівців, можна сміливо стверджувати, що все не так уже й погано. У чомусь стало навіть краще.
  • Корінь в квадраті, або Як філіям сплачувати податок на прибуток Податкова реформа поставила з ніг на голову чимало звичних для нас речей. Але найбільших змін зазнали правила справляння податку на прибуток — їх переписали практично повністю. І одним із відкритих запитань є проблема філій, які до податкової реформи самостійно сплачували податок на прибуток. Та й з консолідованою його сплатою також не все зрозуміло… Що чекає на філії у новій податковоприбутковій реальності? Розберемося…
  • Звіт з ЄСВ: таблиці 1 і 6 «посварилися» через «мінімалку» Купа нововведень, що звалилася на нас після Нового року, просто не могла не потягнути за собою лавину практичних проблем. А ось і прогнозовані «ластівки»… Перший Звіт з ЄСВ за 2015 рік — і вже невідповідності. Усе частіше запитання викликає ситуація, коли фактичний заробіток працівника менший мінімальної зарплати. Давайте розберемося, що тут у нас зі звітністю?
  • ЄСВ з мінзарплати та неоплачуваний період Чи треба виконувати вимоги ч. 5 і 6 ст. 8 Закону № 2464* щодо нарахування ЄСВ з «мінімалки» для працівників, які на законних підставах цілий місяць були у відпустці без збереження зарплати відповідно до ст. 25 і 26 Закону про відпустки**? Як бути з прогулом працівника, відпусткою для догляду за дитиною до 3 (6) років, неоплачуваним лікарняним тощо?
  • Чим запам’ятався січень
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі