09.02.2015

ЄСВ з мінзарплати та неоплачуваний період

Чи треба виконувати вимоги ч. 5 і 6 ст. 8 Закону № 2464* щодо нарахування ЄСВ з «мінімалки» для працівників, які на законних підставах цілий місяць були у відпустці без збереження зарплати відповідно до ст. 25 і 26 Закону про відпустки**? Як бути з прогулом працівника, відпусткою для догляду за дитиною до 3 (6) років, неоплачуваним лікарняним тощо?

Вимога про сплату ЄСВ з мінімалки НЕ працює, якщо у працівника відсутня база нарахування такого збору. Зокрема, це стосується осіб, які працевлаштовані за основним місцем роботи, але впродовж усього (!) місяця***:

— перебували у відпустці для догляду за дитиною до трьох років;

— перебували у відпустці без збереження зарплати на підставі ст. 25 Закону про відпустки**** (у тому числі для догляду за дитиною до досягнення нею 6/16/18 років);

— були тимчасово непрацездатні, проте з якихось причин комісія із соцстрахування відмовила в оплаті лікарняного листка або надали довідку з лікувального закладу;

— прогулювали роботу;

— були відсутні з нез’ясованих причин;

— перебували у простої з вини працівника.

Є нюанс, що стосується працівників із зони АТО, яким роботодавець надав відпустку без збереження зарплати на увесь період проведення АТО з ураху­ванням часу, необхідного для повернення на місце роботи після прийняття рішення про припинення АТО (див с. 4). Для таких працівників вимога про нарахування ЄСВ з «мінімалки» не застосовується. Тобто розрахунок сум ЄСВ, установлений абзацом десятим ч. 5, абзацом третім ч. 6 ст. 8 Закону № 2464, роботодавець здійснює без урахування працівників, які отримали відпустку «за свій рахунок» згідно з п. 18 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки. Інакше кажучи, навіть якщо така відпустка триває менше місяця, норму про нарахування ЄСВ з «мінімалки» для таких працівників не застосовуємо.

 

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VІ.

** Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР № 504.

*** Якщо у звітному місяці у працівника, працевлаштованого за основним місцем роботи, є хоча б один день (година), за який йому нараховується зарплата (лікарняні, допомога по вагітності та пологах тощо), то норму про нарахування ЄСВ з «мінімалки» застосовуємо в загальному порядку.

**** Ідеться про відпустки «за свій рахунок», що надаються роботодавцем в обов’язковому порядку на вимогу працівника при настанні обставин, перелічених у ст. 25 Закону про відпустки.