16.02.2015

Є переплата: чи можна не поповнювати спецрахунок?

Є велика переплата з ПДВ. Чи можна починаючи з 1 лютого для сплати ПДВ не поповнювати спецрахунок, якщо за деклараціями виникне ПДВ до сплати?

Вважаємо, що при переплаті спецрахунок поповнювати не потрібно*. Адже відправляють кошти на спецрахунок з власного поточного рахунка в сумах, яких не вистачає для сплати до бюджету узгоджених ПЗ з ПДВ (п.п. «б» п. 2001.4 ПКУ). А в цьому випадку у вас уже й так є переплата. Її автоматом зарахують у рахунок погашення ПЗ.

* Нагадаємо також, що:
— у перехідному періоді (з 01.02.2015 р. до 01.07.2015 р.) ПН/РК реєструють без поповнення (!) спецрахунку (абзац другий п. 35 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ);
— ПДВ за січень сплачують по-старому — з поточного рахунка (лист № 1403).

Частково підтверджує це «перехідний» п. 34 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Щоправда, стосується він майбутніх часів і переплат, які залишаться на 01.07.2015 р. (тобто до моменту повноцінного введення спецрахунків). На суму цих переплат платнику збільшать «ліміт реєстрації» і одночасно зменшать суму, задекларовану до сплати до бюджету (або збільшать суму від’ємного значення). Урахуйте, що з переплатами, що зависли на  1 липня, вчинять так у беззастережному (!) порядку (після чого такі суми, по суті, вийдуть з розряду переплат). Отже, якщо бажаєте їх повернути грошима, краще потурбуйтеся про те завчасно.

Із цього приводу в листі № 1403 також уточнювалося, що суми переплат на 01.07.2015 р., зокрема, зменшать розмір ПЗ, що підлягають сплаті до бюджету. Тобто в будь-якому разі планується, що сума переплати погасить задекларовані зобов’язання. Отже, маючи переплату, платнику для сплати ПДВ не потрібно поповнювати спецрахунок.

Ну й не забувайте: «при переплатах» завжди в запасі є альтернативний варіант — повернути суму переплати. Для цього потрібно подати заяву на повернення не пізніше 1095 днів з дня переплати (ст. 102 ПКУ). Тому вибір за вами.