16.02.2015

ПДВ, що не потрапив до ПК: ласкаво просимо у витрати

Як враховувати з 2015 року суми ПДВ, списані на витрати (наприклад, внаслідок неналежного оформлення або з іншої причини)? Чи будуть вони повністю списуватися на витрати для цілей податкового обліку?

З 01.01.2015 р. шлях до податкових витрат не відображеного у складі податкового кредиту ПДВ відкритий.

Пригадайте, згідно з п.п. 139.1.6 ПКУ (у редакції, що діяла до 01.01.2015 р.) не враховувалися у податкових витратах суми ПДВ, уключені до ціни товару (робіт, послуг). Виняток становили:

1) неплатники ПДВ. У них «вхідний» ПДВ, що міститься в ціні товару (робіт, послуг), ішов до податкових витрат, але за умови, що вартість самих товарів (робіт, послуг) платник відносив до податкових витрат (абзац другий п.п. 139.1.6 ПКУ);

2) платники ПДВ, які одночасно здійснювали оподатковувані, звільнені від оподаткування і неоподатковувані ПДВ операції;

3) платники ПДВ, які визначали базу для нараху­вання ПЗ з ПДВ виходячи з винагороди (абзац четвертий п.п. 139.1.6 ПКУ).

Неправильно заповнена постачальником податкова накладна не була приводом для передислокації «вхідного» ПДВ за нею до податкових витрат покупця.

Але з 01.01.2015 р. це обмеження зняте. Як на об’єкт обкладення в податковому обліку орієнтуємося на фінрезультат, визначений за правилами бухобліку.

А бухоблікові правила такі: сума ПДВ, що не потрапила до ПК, у будь-якому разі потрапить до первісної вартості куплених товарів як сума податків, що не відшкодовуються підприємству (п. 9 П(С)БО 9). А звідси шлях такого ПДВ лежить прямо у витрати. І причина, з якої ПДВ не буде відшкодовано, тут може бути якою завгодно, у тому числі й неналежне оформлення ПН, нарахування ПЗ при умовних постачаннях або донарахування до рівня мінімальної бази при дешевих продажах.