16.02.2015

Поворотна фіндопомога від єдиноподатника

ФОП на ЄП потрібні позикові кошти. Чи може він систематично отримувати безпроцентну поворотну фіндопомогу від єдиноподатників (у тому числі юросіб)?

Поворотну фіндопомогу СПД і громадяни отримують за договором позики (ст. 1046 — 1053 ЦКУ). За ним ФОП можуть отримувати грошові кошти від юросіб, ФОП і звичайних громадян.

Але чи можуть бути позикодавцями платники ЄП? Адже для них установлено заборону на діяльність у сфері фінансового посередництва (крім страхових агентів, сюрвейєрів, аварійних комісарів і аджастерів) (п.п. 6 п.п. 291.5.1 ПКУ) і фінансових установ (п.п. 291.5.4 ПКУ).

Вважаємо, що можуть. Фінансове посередництво — це діяльність, пов’язана з отриманням та перерозподілом фінансових коштів, що здійснюється установами банків та іншими фінансово-кредитними організаціями (ч. 3 ст. 333 ГКУ). Тобто фінансове посередництво передбачає роботу із залученими грошовими коштами. А надавати залучені кошти в кредит може тільки кредитна установа і тільки на підставі ліцензії (ч. 3 ст. 5 Закону про фінпослуги).

Відповідно, у п.п. 6 п. 291.5 ПКУ єдиноподатникам заборонено залучати кошти та видавати їх у вигляді позики під процент. А надавати поворотну фіндопомогу без процентів можна — це не фінансове посередництво.

Зверніть увагу: якщо підприємець (позичальник) є платником ЄП, не радимо встановлювати строк повернення позики понад 12 календарних місяців. Інакше навіть поворотна позика стане їх доходом (п.п. 3 п. 292.11 ПКУ).

Що стосується податкового обліку в позикодавця-єдиноподатника, то ні видача, ні отримання поворотної позики (фіндопомоги) в його обліку не відобразиться (лист ДПСУ від 11.02.2013 р. № 1990/6/17-1216).