16.02.2015

Готівка за оренду — чи потрібний РРО?

Юрособа на ЄП надає в оренду нерухомість. Орендну плату отримує готівкою до каси. Чи можна такі розрахунки проводити без РРО?

У ст. 3 Закону про РРО зазначено, що РРО потрібно застосовувати при продажу за готівку товарів і послуг. Якщо вважати оренду послугою, то приймаючи готівку за оренду, тепер обов’язково слід використовувати РРО (див. відповідь на попереднє запитання). Якщо довести, що оренда — це не послуга, то без РРО можна обійтися.

З позиції цивільного законодавства оренда не вважається послугою. Предметом договору про надання послуг і договору найму (оренди) є різні об’єкти цивільних прав (див. п. 1 листа Мін’юсту від 23.02.2004 р. № 8-11-19).

ВАСУ (див. постанову від 06.11.2013 р. у справі № К-52582/09) також зазначив, що діяльність з надання послуг та оренда — це не одне й те саме.

Податківці мислять інакше, але теж досить ліберально. Так, у підкатегорії 109.03 БЗ вони послалися на те, що згідно з Положенням № 637 оренда належить до позареалізаційних надходжень, які безпосередньо не пов’язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг). Тобто, на їх думку, плата за оренду перебуває поза сферою застосування Закону про РРО і приймати готівку за оренду можна без РРО, але з оформленням ПКО. Причому, якщо дотримуватися цієї позиції податківців, то приймати готівку за оренду без РРО, але з ПКО можуть у тому числі підприємства торгівлі та громадського харчування.

Засмучує тільки те, що будь-яка позиція фіскалів може невдовзі змінитися. Невідомо, як на цю проблему вони поглянуть завтра. Крім того, податківці на місцях можуть дотримуватися іншої думки. Тому обережним орендодавцям краще підстрахуватися індивідуальною консультацією з цього питання або приймати готівку за оренду через касу банка.