16.02.2015

Чи рятує термінал від РРО

Чи може підприємець групи 3 ЄП з 01.07.2015 р. обійтися без РРО, якщо він установить платіжний термінал? Чи є інша можливість уникнути РРО?

Одразу зазначимо: установка платіжного терміналу (ПТ) не позбавить підприємця необхідності застосовувати РРО. Якраз навпаки, ситуація така, що з 01.07.2015 р. для підприємців-єдиноподатників групи 3 в торгівлі (сфері послуг) застосування ПТ буде необхідністю нарівні з РРО.

У цьому винен п. 1 постанови № 878, що приписує проводити розрахунки з покупцями за допомогою ПТ усім СПД, які здійснюють діяльність у сфері продажу товарів, громадського харчування та послуг і використовують РРО відповідно до Закону про РРО. Доки єдиноподатники були звільнені від застосування РРО, вони були звільнені і від застосування ПТ. А з липня (якщо нічого не зміниться в законодавстві) їм потрібно буде застосовувати і те, й інше.

Важливий момент: якщо підприємець здійснює діяльність у населених пунктах з чисельністю населення менше 25 тис. осіб, то він потрапляє у винятки і зможе працювати без терміналу, але РРО йому все одно буде потрібний.

Які ж варіанти розрахунків можна порадити, щоб не застосовувати РРО? Тут нічого хитрого. РРО не застосовують при безготівкових розрахунках — при перерахуванні на поточний рахунок отримувача певної суми з рахунка покупця. Таким чином, якщо всі платежі в єдиноподатника будуть безготівкові, РРО йому не потрібний.

Ще варіант: покупець (орендар, замовник) самостійно оплачує готівкою в касі банку товар чи послугу. У цьому випадку для отримувача подібні розрахунки теж вважатимуться безготівковими (п. 2.5 Положення № 637). І нехай це не найзручніший спосіб оплати, особливо для покупця, однак він надійно вирішує проблему з РРО.