16.02.2015

Один РРО на двох підприємців: це можливо?

Два ФОП працюють в одному магазині: єдиноподатник поки що РРО не застосовує, а загальносистемник — уже. Чи можна з 01.07.2015 р. використовувати цей РРО на двох?

Ні, так вчинити не вийде. Річ у тім, що реєстрація РРО здійснюється на одного конкретного суб’єкта господарювання. У Порядку реєстрації РРО немає жодних застережень про можливість використання одого і того самого РРО кількома підприємцями.

Тому якщо готівкові розрахунки через один і той самий РРО проводитимуть два підприємці, то їм обом можуть загрожувати штрафні санкції.

Так, на власника РРО податківці (недорахувавшись у нього виручки) накладуть штраф за невідповідність суми готівкових коштів на місці проведення розрахунків згідно з п. 1 ст. 17 Закону про РРО, тобто:

— якщо порушення здійснене вперше, штраф становитиме 1 грн.;

— при повторному порушенні (як випливає з цієї статті, повторним слід вважати порушення, здійснене вдруге протягом календарного року) — 100 % вартості товарів, проданих через загальний РРО;

— за кожне наступне порушення — штраф у п’ятикратному розмірі вартості товарів, проданих з порушеннями.

А на підприємця, який застосовував чужий РРО, буде накладено штраф за непроведення розрахункових операцій через РРО згідно з тим самим п. 1 ст. 17 Закону про РРО.

Отже, ФОП-єдиноподатнику з 01.07.2015 р. (якщо не станеться змін у законодавстві) доведеться купувати і встановлювати свій власний РРО. Зверніть увагу, якщо платник ЄП почне застосовувати РРО в період з 01.01.2015 р. до 30.07.2015 р. включно, то він з дати початку застосування РРО до 01.01.2017 р. звільняється від перевірок з питань дотримання порядку застосування РРО.