16.02.2015

Як ФОП-загальносистемнику закритися нашвидку

ФОП-загальносистемник хоче знятися з держреєстрації. Як це зробити за спрощеною процедурою? З яких пір можна буде не подавати звітність і не сплачувати ПДФО і ЄСВ?

Щоб втратити статус підприємця, достатньо заповнити реєстраційну картку за формою № 12 і подати її держреєстратору. Далі автоматично без участі ФОП не пізніше наступного робочого дня держреєстратор внесе до ЄДР запис, що ФОП припинив підприємницьку діяльність. Того ж дня він зобов’язаний надіслати повідомлення про внесення такого запису ФОП, а також податківцям, до органів ПФУ та статистики. Тільки-но податківці отримають повідомлення від держреєстратора, того ж дня вони повинні зняти ФОП з податкового з обліку.

Перевірку податківці можуть призначити, а можуть обійтися і без неї. Перевірки з ЄСВ при закритті ФОП обов’язкові.

Загальносистемники, які вирішили знятися з держреєстрації у 2015 році, останню декларацію про доходи повинні подати у звичайні строки — до 09.02.2016 р. (п.п. 6 п. 11.32 Порядку № 1588). Це саме підтверджує і ДФСУ в підкатегорії 135.02 БЗ.

Звіт за формою № Д5 подається за період з 01.01.2015 р. до дати держреєстрації припинення підприємницької діяльності. Конкретний строк не встановлено, але бажано зробити це до початку перевірки з ЄСВ.

Розрахувати суму ПДФО та ЄСВ до сплати потрібно за період з 01.01.2015 р. і до дати зняття з держреєстрації. Остаточну суму ПДФО до сплати визначте в декларації про доходи за 2015 рік, а суму ЄСВ — у формі № Д5.

У частині сплати ПДФО виникає ще й запитання про сплату авансів, які ФОП розрахував собі на 2015 рік. На наш погляд, за квартали, наступні після зняття з держреєстрації, аванси можна вже не сплачувати. Але краще написати заяву до податкової в довільній формі з проханням зняти нарахування авансів у зв’язку з припиненням діяльності.