23.02.2015

Коли починає діяти пільга зі сплати земельного податку?

Після скасування низки пільг із земельного податку (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 12, с. 19) місцеві ради, користуючись наданими їм повноваженнями, почали відновлювати такі пільги на місцевому рівні. Одразу виникло запитання: з якого часу має право на застосування пільги у 2015 році платник земельного податку, якщо рішення про її надання прийнято органом місцевого самоврядування у поточному році?

Фахівці ДФСУ, відповідаючи на це запитання (див. консультацію у категоріїї 112.04 БЗ), зазначили: якщо право на пільгу у платника виникає протягом року, то він звільняється від сплати податку починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому виникло це право. У разі втрати права на пільгу протягом року податок сплачується починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому втрачено це право (п. 284.2 Податкового кодексу України).

Таким чином, якщо рішення про надання пільги щодо земельного податку прийнято органом місцевого самоврядування у поточному році, то платник податку звільняється від сплати земельного податку починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому виникло це право.