№16

Податки та бухгалтерський облік, лютий, 2015/№ 16 Інші номери журналу ›
  • Мегановини для платників ПДВ! ДСФУ в листі від 17.02.2015 р. № 5292/7/99-99-19-03-02-17 роз’яснила низку важливих моментів, що стосуються ПДВ-ситуацій.
  • Дерегуляція ведення бізнесу: ухвалено Закон Парламент ухвалив Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу» (базовий законопроект від 22.12.2014 р. № 1580).
  • ПДВ-пільга вітчизняним книговидавцям: чергові зміни Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підготовлення, виготовлення, розповсюдження книжок та періодичних видань друкованих засобів масової інформації вітчизняного виробництва)» (базовий законопроект від 23.01.2015 р. № 1833).
  • Коли починає діяти пільга зі сплати земельного податку? Після скасування низки пільг із земельного податку (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 12, с. 19) місцеві ради, користуючись наданими їм повноваженнями, почали відновлювати такі пільги на місцевому рівні. Одразу виникло запитання: з якого часу має право на застосування пільги у 2015 році платник земельного податку, якщо рішення про її надання прийнято органом місцевого самоврядування у поточному році?
  • Роботодавець! А ти готовий до «мобілізаційних» новинок? Поглянувши на чергову порцію «мобілізаційних» змін, мимоволі згадуєш стару добру комедію «Гараж». Пам’ятаєте репліку дружини Гуськова, коли обговорювали, кому не дістануться заповітні гаражі: «Як Гуськов? Знову Гуськов? Чому Гуськов?» Яке відношення має Гуськов до мобілізації? Ніякого, а от роботодавець, виявляється, ще й як має. По суті, законодавець зробив його таким собі Гуськовим, який знову щось винен, хоча й незрозуміло «чому», а головне «як».
  • Військовий збір: ДФСУ проконсультувала, але… якось неофіційно Проект Узагальнюючої податкової консультації вже не перший день «висить» на сайті ДФСУ. Серед написаного є декілька дуже приємних моментів. Але поки що хід їй не дають. А це означає, що й цим крихтам радіти поки рано. Чого чекають податківці, гадати не будемо. Як і давати прогнози, коли ж прем’єра офіційної версії. Розберемо «по кісточках» проект: адже потрібно знати, до чого готуватися. А раптом щось зміниться в майбутньому, зробимо корективи.
  • «Комусь нічого не дісталось, а в інших аж занадто пхалось!» (про оподаткування неприбуткових організацій з 2015 року) На початку року неприбуткові організації отримали «сюрприз» від законодавців. І сюрприз цей — повна невизначеність з тим, як тепер оподатковується їхній дохід. Раніше всі правила були чітко визначені*, але з нового року вони безслідно зникли, начебто вивітрилися. А що натомість? Спробуємо прояснити ситуацію — настільки, наскільки це взагалі зараз можливо.
  • Виплачуємо роялті Продовжуємо вивчати новинки, які приніс Закон № 71. Поговоримо про роялті. Адже із січня це поняття дещо «освіжили». Тож придивімося до нього уважніше. Ну і, звичайно, нагадаємо головні облікові моменти.
  • Люмінесцентна лампа — екологічна бомба? Люмінесцентні джерела світла разом з приємним освітленням та економією електрики створюють підприємствам певні проблеми. Втім, їх джерело — не власне лампи і навіть не пари ртуті, що містяться в них, а як зазвичай — фіскали, котрі експлуатують ідею екологічної безпеки, щоб вибити додаткові грошові знаки.
  • Твоє? Моє? Нічиє…(облік товарів у дорозі) Широко відомі ситуації, в яких усі ризики і право власності переходить від продавця до покупця ще до того, як товари опиняться на території підприємства. Зазвичай цей різнобій у датах — коли обидві події («перехід» і «надходження») трапляються в одному місяці — особливого значення не має. Проте якщо ці події «перестрибнуть» через місячну «грань», то бухгалтер починає чухати потилицю, розмірковуючи, як це проводити в бухгалтерському (він же — податковий) обліку?.. Ми надумали таке.
  • Закордонні відрядження: валютно-карткові питання (ч. 1) Коли з валютою в країні сутужно, а у відрядження співробітників відправити треба, доводитися шукати шляхи виходу. Тому ми вирішили знов повернутися до цієї теми* і розглянути питання щодо закордонних відряджень, що найчастіше надходять від читачів останніми днями.
  • Закордонні відрядження: валютно-карткові питання (ч. 2)
  • Індексація заробітної плати за лютий та березень 2015 року Індексацію заробітної плати повинні проводити всі роботодавці. Індекси для проведення індексації грошових доходів за січень та лютий 2015 року ви знайдете в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 6, с. 36. У сьогоднішньому номері наведено індекси для індексації заробітної плати за лютий та березень 2015 року.
  • Доходи за 2001 — 2014 рр. виплачено в лютому 2015 року: визначаємо компенсацію Величини приросту індексів споживчих цін для розрахунку компенсації у зв’язку з порушенням строків виплати зарплати у разі погашення боргів у січні 2015 року шукайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 6, с. 38. У сьогоднішньому номері наведемо індекси для розрахунку суми компенсації щодо доходів, нарахованих у 2001 — 2014 роках, якщо вони виплачуються в лютому 2015 року.
  • Сплата ЄСВ «за себе» мобілізованим підприємцем Чи потрібно сплачувати ЄСВ «за себе» підприємцю, який був призваний на військову службу під час мобілізації, на особливий період?
  • Був Реєстр ПН — став Реєстр документів Який Реєстр з ПДВ слід вести з 01.01.2015 р. і чи потрібно його електронну копію щомісячно подавати до податкової?
  • Металобрухтна пільга: до 2017 року, але не з 1 січня Чи продовжено ПДВ-пільги за вторсировиною (зокрема, на постачання /імпорт брухту чорних/кольорових металів і макулатури)?
  • Надійшла передоплата від нерезидента: визначаємо ПЗ Підприємство поставляє послуги нерезиденту, що обкладаються ПДВ. Перша подія за такою операцією — надходження авансу від нерезидента. На яку дату та за яким валютним курсом визначати податкові зобов’язання з ПДВ?
  • Купівля/продаж валюти в податковому обліку Як у податковому обліку відображати валові доходи і витрати при купівлі та продажу валюти?
  • Повідомна місія таблиці 5 Звіту з ЄСВ Як потрібно повідомляти податкову про новоприйнятих співробітників? З якої дати ця норма працює?
  • Підприємство в зоні АТО: чи можна не сплачувати ЄСВ? Наше підприємство знаходиться в зоні АТО. Чи можемо ми не нараховувати і не сплачувати ЄСВ за своїх працівників?
  • Працівник з АТО у відпустці за свій рахунок: чи йде страховий стаж? Підприємство розташоване в районі проведення АТО. Чи зараховується до страхового стажу наших працівників період їх перебування у відпустках за свій рахунок?
  • «Татко може все що завгодно…» Навіть узяти лікарняний У сім’ї захворіла дитина (7 років). Обоє батьків працюють. Лікарняний листок вигідно взяти батьку. Чи може батько оформити лікарняний листок для догляду за хворою дитиною?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі