08.01.2015

Списання основних засобів і ТМЦ, що розташовані в зоні АТО: думка ДФСУ

ДФСУ в листі від 07.11.2014 р. № 6437/6/99-99-19-02-02-15 зазначає, що в разі неможливості вивезення товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ) зі складу, розташованого в зоні проведення АТО, застраховані збитки (сума збитків, що має бути компенсована страховою компанією), яких зазнав платник у разі втрати (пошкодження, знищення) таких ТМЦ, включаються до витрат у податковому періоді, в якому такі збитки понесені.

Суми страхового відшкодування зазначених збитків необхідно включати до доходів платника податку на прибуток підприємств у періоді їх отримання.

У разі знищення основних засобів у результаті проведення АТО податківці радять робити таким чином. Платник податку припиняє нараховувати амортизацію починаючи з місяця, наступного за місяцем виведення з експлуатації об’єкта основних засобів, та збільшує витрати на суму вартості, яка підлягала амортизації, за вирахуванням сум накопиченої амортизації такого об’єкта основних засобів.

Нагадаємо, що порядок обліку операцій з ліквідації (часткової ліквідації) зруйнованої нерухомості проаналізовано нами у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 88, с. 17.