15.01.2015

Як єдиноподатнику заповнити декларацію при міграції з групи у групу

Підприємець увесь рік вів діяльність на спрощеній системі, але в I — III кварталах він був у групі 2, а з IV кварталу перейшов до групи 3 (ставка 5 %). Як у цьому випадку йому правильно заповнити річну декларацію єдиноподатника?

Нічого складного в нюансах заповнення декларації в такій ситуації немає. Вона, як і вважається, заповнюється наростаючим підсумком з початку звітного (податкового) року (п. 296.7 ПКУ). Єдине, на що варто звернути увагу, — на строк подання. Оскільки єдиноподатник перейшов із групи 2 до групи 3, то подати річну декларацію йому потрібно протягом 40 календарних днів після закінчення звітного періоду (року), тобто не пізніше 9 лютого 2015 року.

Отже, в розділі I декларації наводять загальні відомості. Той факт, що підприємець змінював протягом року групу, ніяк не відобразиться на заповненні цього розділу. Зазначимо тільки те, що в рядку 6 йому потрібно відобразити всі види діяльності, які здійснювалися у звітному році, а в рядку 7 — найбільшу кількість працівників, яка була протягом звітного періоду. Для цього рахують, скільки працівників було в кожному місяці року, і показують найбільшу кількість.

Далі переходять до розділів, які потрібно заповнити залежно від того, в яких групах у звітному році працював підприємець. Якщо підприємець у 2014 році мігрував між групами, то йому доведеться заповнити декілька розділів, тобто навести дані про роботу в кожній з груп. Адже для того, щоб правильно розрахувати єдиний податок, потрібно розподілити дохід за групами, в яких він був протягом року отриманий. Як це зробити, розповімо далі.

У I — III кварталах єдиноподатник працював у групі 2. Відповідно, відомості про дохід цього періоду діяльності потраплять до розділу III декларації. А інформація про дохід у IV кварталі знайде своє відображення в розділі IV декларації.

Зауважимо, що через перехід до «великої» групи єдиноподатник повинен був подати декларацію за три квартали 2014 року (п. 296.5.1 ПКУ). У ній якраз і відображалася вся інформація про працю у групі 2, тому дані її розділу III він може сміливо скопіювати в річну декларацію.

Далі підприємець переходить до розділу VI декларації. Він призначений для розрахунку єдиного податку, належного сплаті. При його заповненні єдиноподатнику знадобляться дані про отриманий дохід, у тому числі що оподатковувався за ставками 5 % або 15 %, і дані рядка 27 розділу VI декларації за три квартали.