19.01.2015

Підприємець без найманих працівників: що з формами № 1ДФ та № Д4?

У підприємця не має найманих працівників. Чи повинен він подавати Податковий розрахунок за формою № 1ДФ та Звіт з ЄСВ за формою № Д4?

Щоквартальний Податковий розрахунок за формою № 1ДФ подають податкові агенти, що нараховують (виплачують, надають) доходи фізичній особі та/або зобов’язані нараховувати, утримувати та сплачувати ПДФО до бюджету від імені та за  рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі (п. 1.2 Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Міндоходів від 21.01.2014 р. № 49).

Тому, якщо податковий агент протягом звітного періоду:

— нараховував та/або виплачував доходи фізичним особам, нараховував, утримував, сплачував ПДФО за фізичну особу — Податковий розрахунок за формою № 1ДФ він подає;

— не нараховував та не сплачував доходи фізичним особам (найманим працівникам чи іншим фізособам), не нараховував, не утримував та не сплачував ПДФО — Податковий розрахунок за формою № 1ДФ він не подає.

У п. 3.1 Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міндоходів від 09.09.2013 р. № 454, та у самій формі зазначено, що Звіт з ЄСВ за формою № Д4 подають лише ті страхувальники, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) чи за цивільно-правовим договором (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою — підприємцем, якщо виконані роботи (надані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців).

Підприємець, який не має працівників, не є страхувальником, тому Звіт з ЄСВ з не подає (див. роз’яснення у підкатегорії 301.06.01 БЗ). Якщо підприємець має працівників, яким не нараховує та не виплачує доходи, то Звіт з ЄСВ за формою № Д4 він все одно подає (див. консультацію у підкатегорії 301.06.01 БЗ). Також додамо: якщо підприємець нараховував фізичній особі винагороду за цивільно-правовим договором про виконання робіт (надання послуг), він також подає Звіт з ЄСВ за формою Д4.