№6

Податки та бухгалтерський облік, січень, 2015/№ 6 Інші номери журналу ›
  • ЄСВ з мінзарплати: коли можна не дотримуватися Фахівці ДФСУ роз’яснили: якщо співробітник відпрацював частину місяця (був прийнятий/звільнений протягом місяця) і йому нараховано зарплату менше мінімальної, то абзац десятий ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ (про обов’язкову сплату нарахувань ЄСВ з мінзарплати) не застосовується. У ньому йдеться про мінзарплату за повністю відпрацьований місяць. Положення абзацу десятого ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ не застосовують і юрособи при нарахуванні ЄСВ на зарплату (лікарняні, декретні) працівників — інвалідів за ставкою 8,41 %.
  • Є коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель! Державне агентство земельних ресурсів України інформує, що станом на 1 січня 2015 року нормативну грошову оцінку земель за 2014 рік необхідно індексувати на коефіцієнт індексації, що дорівнює 1,249.
  • Засвідчити форс-мажорні обставини — дороге задоволення Торгово-промислова палата України оновила інформацію щодо тарифів на послуги із засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).
  • Податок на прибуток: чергове перезавантаження Новий 2015 рік приніс широкомасштабну податкову реформу. Причому торкнулася вона практично всіх податків. Найбільш обговорюваними були зміни у сфері ПДВ (запровадження електронного адміністрування). А ось податок на прибуток незаслужено залишився в тіні. І це незважаючи на те, що підхід до визначення податкового зобов’язання змінюється кардинальним чином. Багаторічна мрія законодавців гармонізувати бухгалтерський та податковий облік, схоже, збулася. Принаймні для більшої частини платників цього податку. Давайте розберемося, до чого приведе ця гармонія.
  • Податок на прибуток: авансові внески У попередній статті ми розглянули загальні принципи обчислення та сплати податку на прибуток у світлі податкової реформи. Причому багато з того знадобиться платникам податків не скоро. Але деякі нюанси потрібно знати вже зараз. Це авансові внески. Про них і поговоримо.
  • «Їх знову четверо! Але четвертий тепер… ніби зайвий»: як виглядає реформований єдиний податок Дивне відчуття «дежавю»… Саме його викликає нова редакція тієї частини ПКУ*, яка «відповідає» за спрощену систему. Звичайно, ви, шановні читачі, ще не забули ті часи, коли платників єдиного податку вперше розділили на чотири групи. Одна група — для юросіб, решта — для фізосіб… Тепер «єдиноподатники» знову розділені на чотири групи. Шанувальники «класика політекономії» мабуть, скажуть, що певною мірою відбулося «податково-історичне» заперечування заперечення. Мовляв, історія податкового законодавства повторилася на новому щаблі. Ну, а ми надалі утримаємося від філософських паралелей і обмежимося лише аналізом законодавчих норм. Історію ми згадали лише для того, аби ви усвідомили: чотири групи за версією 2012 року і чотири групи за версією 2015 року суттєво відрізняються.
  • Cільгосп-ЄП — у21 раз більше ФСП! З 01.01.2015 р. про фіксований сільськогосподарський податок (далі — ФСП) як окремий вид податку варто забути. На зміну йому прийшов єдиний податок четвертої групи. В чому їх подібність і, головне, відмінність — читайте далі.
  • ІмпАтентність з ускладненнями Торгові патенти і пов’язані з їх використанням питання тривалий час залишалися острівцем відносної стабільності в бурхливому морі оподаткування. І ось каламутний потік податкової реформи у вигляді новорічного Закону № 71* змив цей острівець геть! Так-так, у сьогоднішній редакції ПКУ вже не залишилося і сліду ані від торгових патентів**, ані від колишньої ст. 267, що встановлювала збір за здійснення деяких видів підприємницької діяльності (а по суті — «збір за торговий патент»). Ані від самого цього збору, зрозуміло, теж. По-перше, добре це чи погано? Запитайте в місцевих бюджетів… По-друге, сліду-то немає, але, як в анекдоті, «осад залишився»… І від цього осаду поки що не смішно.
  • Держбюджет-2015: усе, про що потрібно знати працедавцеві Перед новорічно-різдвяними святами наші законодавці попрацювали на славу. Безсонні ночі не пройшли даремно. У новий 2015 рік Україна вступила із Законом про державний бюджет. Безумовно, для нашої країни це дуже важливий документ. Але чи змінить він щось для роботодавців і працівників? Зараз дізнаємося.
  • Військовим збором по мирному населенню: масове ураження доходів Про новорічну інтригу, пов’язану з прийняттям низки законів, не чув хіба що… «неукраїнець». З настанням 2015 року, звичайно ж, пристрасті не вщухають: тепер за що не візьмись — скрізь нові правила. «Зачепило» і військовий збір. Про це ми вас попереджали ще в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 1 - 2, с. 5. На жаль, тут реформи не на нашу користь. І раніше вистачало запитань, пов’язаних із цим збором. Але тоді хоча б перелік доходів, що потрапляють під оподаткування, був обмежений відомим «тріо»: зарплатний дохід, окремі ЦП-договори та деякі виграші. А тепер… Тепер все, що обкладається ПДФО, обкладається і військовим збором. Круто? Ще й як… Редакція щодня отримує десятки дзвінків на «гарячу лінію» і листів на «електронку» з позначкою: «SOS». Ну що ж, друзі, без підтримки ми вас не залишимо.
  • ПК з ПДВ: хто не встиг, той запізнився! («місяць у місяць»/«квартал у квартал») З 1 січня суттєво змінилися правила включення ПДВ до податкового кредиту. Оновлені норми ПКУ* вже не дозволяють включати до ПК суми ПДВ за податковими накладними протягом 365 днів з дати їх виписки. Відстрочення щодо включення до ПК зараз передбачено тільки для тих ПН, які були постачальником зареєстровані в ЄРПН несвоєчасно. Як тепер працювати в таких умовах? Питання такого роду все частіше надходять від передплатників. Проблеми, які можуть викликати у платників такі податково-кредитні метаморфози, сьогодні й обговоримо.
  • Індексація заробітної плати за січень і лютий 2015 року Індексацію заробітної плати мають проводити всі роботодавці. Індекси для проведення індексації грошових доходів за грудень 2014 року та січень 2015 року відповідно до Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078), ви знайдете в «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 100, с. 33. У сьогоднішньому номері ми наведемо індекси для індексації заробітної плати за січень і лютий 2015 року.
  • Доходи за 2001 — 2014 рр. виплачено в січні 2015 року: розраховуємо компенсацію Величини приросту індексів споживчих цін для розрахунку компенсації у зв’язку з порушенням строків виплати зарплати в разі погашення боргів у грудні 2014 року шукайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 100, с. 35. У сьогоднішньому номері наведемо індекси для розрахунку суми компенсації за доходами, нарахованими у 2001 — 2014 роках, якщо вони виплачуються в січні 2015 року.
  • Оплата періоду простою не підлягає індексації У зв’язку з відключенням електроенергії на 1 день на підприємстві видали наказ про оголошення простою не з вини працівників з оплатою за цей день у розмірі 2/3 окладу. Чи виплачувати за цей день індексацію зарплати?
  • Збільшилася тарифна ставка у почасовика: як індексувати зарплату Працівнику підприємства встановлено погодинну оплату праці. Нарахування зарплати здійснюють за фактично відпрацьований час згідно з установленими годинними тарифними ставками. У зв’язку з присвоєнням працівнику в жовт ні 2014 року вищого розряду його годинна тарифна ставка збільшилася з 10,08 грн./ год до 10,89 грн./год. Базовий місяць — грудень 2013 року (фіксованої індексації немає). Норма робочого часу становить: у вересні 2014 року — 176 год, у жовтні — 184 год. За повністю відпрацьовані місяці працівнику нарахована оплата за тарифною ставкою: за вересень — 1774,08 грн., за жовтень — 2003,76 грн. Водночас у штатному розписі підприємства місячні оклади працівни- кам-почасовикам визначаються виходячи із середньомісячної норми робочого часу у 2014 році — 166,83 год (2002 год : 12 міс.). Як слід було визначити суму підвищення зарплати та правильно нарахувати індексацію зарплати такому працівнику в жовтні 2014 року?
  • «Вогнем попалено, кулями пробито...»: податкова накладна із зони АТО Наше підприємство отримало у грудні 2014 року податкову накладну із зони АТО. Скаргу на донбаського постачальника не подавали, адже податкова накладна є, до того ж заповнена без помилок. Водночас нам стало відомо, що донбаський постачальник не зможе подати декларацію з ПДВ і Реєстр податкових накладних за грудень. Ми свою грудневу ПДВ-звітність уже здали. Тепер чекаємо на повідомлення з податкової про розходження податкового кредиту із податковими зобов’язаннями контрагента. Порадьте, як нам до нього підготуватись? І взагалі, чи маємо ми право на податковий кредит у цьому випадку?
  • Підсумкова ПН: складаємо щодня Чи можна в роздрібній торгівлі виписувати підсумкові податкові накладні не щодня, а один раз на місяць (на всю суму продажів)? (м. Суми)
  • Перехідна ПН рівно на 60 тис. грн.: як бути з податковим кредитом з ПДВ Підприємство на початку грудня 2014 року відвантажило покупцю партію товару вартістю 60000 грн. Тоді ж на підтвердження виникнення зобов’язань з ПДВ було складено податкову накладну на суму 10000 грн. Але до покупця вона «дочимчикувала» тільки після новорічноріздвяних свят. Чи зможе покупець відобразити податковий кредит за такою податковою накладною, якщо вона не була зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних? Якщо так, то в якій декларації — за грудень чи за січень? (м. Павлоград)
  • Купівля у підприємця через підзвітну особу: для 1ДФ важливо, кому і в кого Підзвітна особа придбала у підприємця товари для потреб підприємства. Чи потрібно у формі № 1ДФ відображати виплати підприємцю? Якщо так, то в якому періоді показувати: згідно з датою розрахункових документів чи з датою авансового звіту?
  • Підприємець без найманих працівників: що з формами № 1ДФ та № Д4? У підприємця не має найманих працівників. Чи повинен він подавати Податковий розрахунок за формою № 1ДФ та Звіт з ЄСВ за формою № Д4?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі