02.07.2015

ПСП для тих, хто прийнятий

У вас новий співробітник? З невеликою зарплатою? Чи, може, в нього двоє діточок віком до 18 років? Тоді йому належить соцпільга. А що потрібно знати, надаючи ПСП новоприйнятим працівникам? Зараз підкажемо.

Правом на ПСП можна скористатися прямо в місяці прийняття на роботу (навіть якщо буде відпрацьовано тільки декілька днів, а не весь місяць). Як ви вже здогадалися, основний момент: зарплата не повинна перевищувати граничний розмір (у загальному випадку у 2015 році — 1710 грн.). Яке ще підводне каміння може зустрітися на шляху?

Старт застосування ПСП

Ми вже неодноразово зазначали, що пільгу застосовують:

— починаючи з дня отримання від працівника заяви про застосування ПСП і підтвердних документів (у разі потреби їх надання) ( абзац другий п.п. 169.2.2 ПКУ). За якою формою складають заяву і які документи можуть знадобитися, це ви вже знаєте з попередніх матеріалів номера;

— до нарахованого працівнику місячного доходу у вигляді заробітної плати, якщо його сума не перевищує граничний розмір доходу, що дає право на ПСП ( п.п. 169.4.1 ПКУ).

Звідси висновок, що в разі подання заяви про застосування ПСП у місяці прийняття на роботу

ПСП застосовують до загальної суми нарахованої зарплати за місяць, незалежно від дати подання такої заяви цього місяця

Такої ж думки дотримуються й податківці (див. роз’яснення ДФСУ в підкатегорії 103.08.04 БЗ).

Приклад 1. Працівник був прийнятий на роботу з 15 червня 2015 року. 26 червня 2015 року він подав заяву про застосування звичайної ПСП ( п.п. 169.1.1 ПКУ). Оклад працівника — 1700 грн.

За фактично відпрацьовані в червні 2015 року дні працівнику нараховано зарплату в розмірі:

1700 : 20 х 11 = 935 (грн.),

де 20 — кількість робочих днів у червні 2015 року згідно з графіком роботи, установленим на підприємстві;

11 — кількість робочих днів, фактично відпрацьованих працівником у червні 2015 року.

Заробітна плата, нарахована працівнику за червень 2015 року (935 грн.), не перевищує граничного розміру доходу, що дає право на застосування ПСП у 2015 році (1710 грн.). Тому до червневої зарплати буде застосована звичайна ПСП у розмірі 609 грн. Причому, незважаючи на те, що працівник у червні 2015 року відпрацював неповний місяць, ПСП до його зарплати застосовуватиметься в загальній сумі — 609 грн.

Розрахуємо суму заробітної плати, належної до виплати «на руки» працівнику за червень 2015 року.

Сума ЄСВ, утриманого із заробітної плати за червень 2015 року, становитиме:

935 х 3,6 : 100 = 33,66 (грн.),

де 3,6 % — ставка ЄСВ у частині утримань.

Сума ПДФО, що підлягає сплаті до бюджету, дорівнює:

(935 - 33,66 - 609) х 15 : 100 = 43,85 (грн.),

де 609 — розмір звичайної ПСП;

15 % — ставка ПДФО.

Не забувайте, що із заробітної плати працівників необхідно утримувати ВЗ. Причому базою є нарахована сума доходу, тобто без зменшення на ПСП. Розрахуємо суму ВЗ:

935 грн. х 1,5 : 100 = 14,03 грн.

Сума заробітної плати, що підлягає виплаті «на руки» працівнику за червень 2015 року, становитиме:

935 - 33,66 - 43,85 -14,03 = 843,46 (грн.).

Із загальним випадком розібралися. Але є й окремі, які теж потрібно «розібрати по кісточках».

Обережно: звільнення/прийняття в одному місяці

Пільгу застосовують до зарплати за місяць тільки за одним місцем її нарахування (виплати). На практиці ж часто зустрічається така ситуація: працівник в одному й тому самому звітному місяці звільняється з попереднього місця роботи і приймається на нове. При цьому новому роботодавцю в місяці прийняття він подає заяву про застосування ПСП. І ось тутпрацівнику потрібно бути уважним, щоб не порушити порядок застосування ПСП, адже це загрожує донарахуванням сум ПДФО і штрафом (див.
с. 36)! Пояснимо.

Якщо до зарплати працівника, нарахованої колишнім роботодавцем у місяці звільнення, не застосовувалася ПСП, то все гаразд. Новий роботодавець до зарплати за цей самий звітний місяць може застосовувати ПСП.

Якщо колишній роботодавець у місяці звільнення застосовував ПСП до зарплати працівника, то за новим місцем роботи ПСП цього місяця не застосовують. Скористатися правом на ПСП за новим місцем роботи можна тільки з наступного місяця. Та й те за умови, що зарплата працівника не перевищить межу і подано заяву (у довільній формі), а в окремих випадках і спеціальні документи.

У такій ситуації дбайливому роботодавцю не зайве буде поцікавитися у новоприйнятого працівника: чи застосовувалася на попередньому місці роботи до його заробітної плати ПСП у місяці, в якому він був звільнений. І хоча погашати недоплату з ПДФО та штраф буде працівник, навіщо роботодавцю зайвий головний біль?

Кадрові ротації в одному місяці

Ситуація: працівник звільняється з основного місця роботи (з місця роботи за сумісництвом) і приймається до штату за сумісництвом (на основне місце роботи) до того ж роботодавця. При цьому зміна статусу основний працівник сумісник відбувається в одному календарному місяці. Які нюанси застосування ПСП будуть у цьому випадку? Нічого складного.

ПСП застосовують до нарахованого місячного доходу у вигляді заробітної плати тільки за одним місцем його нарахування (виплати) (див. п.п. 169.2.1 ПКУ). У ситуації, що розглядається нами, заробітна плата за фактично відпрацьований час у місяці звільнення з основного місця роботи (з місця роботи за сумісництвом) і прийняття до штату за сумісництвом (на основне місце роботи) нарахована одним роботодавцем. Отже, з граничним розміром доходу, що дає право на ПСП, необхідно порівнювати загальний сукупний дохід, нарахований такому працівнику в одному місяці як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом, одним роботодавцем.

Зауважте, що податківці також розділяють цю точку зору (див. консультацію в підкатегорії 103.08.04 БЗ).

При цьому не варто забувати, що роботодавець платника податку зобов’язаний здійснити, у тому числі за місцем застосування ПСП, перерахунок суми доходів, нарахованих такому платнику податку у вигляді заробітної плати, а також суми наданої ПСП, зокрема, при проведенні остаточного роз-
рахунку з платником податку, який припиняє трудові відносини з таким роботодавцем.

Крім того, перерахунок сум нарахованих доходів, утриманого податку можна провести за будь-який період і в будь-яких випадках для визначення правильності оподаткування, незалежно від того, чи має платник податку право на застосування ПСП ( п.п. 169.4.3 ПКУ).

Таким чином, з метою визначення правильності оподаткування роботодавцю необхідно здійснити перерахунок сум нарахованих доходів, утриманого податку за місяць, в якому фізична особа була ним звільнена, а потім знову працевлаштована.

Приклад 2. Працівник підприємства був звільнений з основного місця роботи 19 червня 2015 року і прийнятий на те саме підприємство на колишню посаду за сумісництвом 22 червня 2015 року. У день прийняття (22 червня) працівник подав заяву про застосування ПСП у звичайному розмірі ( п.п. 169.1.1 ПКУ).

Заробітна плата, нарахована працівнику при проведенні остаточного розрахунку при звільненні з основного місця роботи за 14 робочих днів, склала 1204 грн.

Заробітна плата, нарахована працівнику-суміснику за фактично відпрацьовані дні червня 2015 року (6 робочих днів), — 258 грн.

Загальний сукупний дохід у вигляді заробітної плати, нарахований працівнику одним роботодавцем за червень 2015 року складає1462 грн. (1204 грн. + 258 грн.) і не перевищує граничний розмір заробітної плати, що дає у 2015 році право на застосування ПСП за п.п. 169.1.1 ПКУ (1710 грн.). Тому до заробітної плати такого працівника за червень 2014 року можна застосовувати ПСП.

Як бачите, працівникам-новачкам також належить пільга, але потрібно дотримуватися певних умов.

висновки

  • ПСП застосовують з місяця, в якому подано заяву про її застосування та відповідні документи (за необхідності).
  • День подання заяви в місяці прийняття значення не має: пільгу застосовують до нарахованої зарплати за такий місяць.
  • За новим місцем роботи в місяці прийняття ПСП застосовують тільки в тому випадку, якщо ПСП не застосовували до зарплати за цей місяць за старим місцем роботи.