№53

Податки та бухгалтерський облік, липень, 2015/№ 53 Інші номери журналу ›
  • «Щодо переплат з ПДВ станом на 01.07.2015 р.: облік та звітність»* Лист Державної фіскальної служби України від 22.06.2015 р. № 22408/7/99-99-19-03-01-17 (витяг)
  • «Проблемні питання практичного застосування податкового законодавства»* Лист Державної фіскальної служби України від 09.06.2015 р. № 11999/6/99-99-19-01-01-15
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному блоці
  • ПСП: основне про зменшувач ПДФО із зарплати Проявляти турботу про своїх громадян — одне із завдань держави. Хотілося б, звичайно, щоб турботи було більше, а головне, щоб вона була якісна. Але поки «маємо те, що маємо». Одним із прикладів, коли законодавці все ж таки подумали про народ, є ПСП. У цьому номері журналу ми досхочу наговоримося на соцпільгову тему. Почнемо з азів.
  • Хто має право на ПСП? «Вступні дані» щодо ПСП ви вже отримали з попередньої статті. Але погодьтеся, є відчуття, що чогось бракує. Правильно! Ми ж іще не конкретизували, хто має право на ПСП. А уточнити є що! Негайно вивчаємо список «пільговиків».
  • На допомогу батькам: ПСП «на дітей» Якщо порівнювати пільги за популярністю застосування, то, швидше за все, почесне друге місце (після пільги «для всіх») займуть пільги «на дітей». Про нюанси їх надання ми з вами сьогодні й поговоримо.
  • ПСП для студентів Усе більше студентів прагнуть поєднувати два заняття: гризти граніт науки і заробляти на хліб насущний. При цьому, як ви розумієте, зарплата в таких «трударів» частенько невисока. Тут законодавці потурбувалися і надали студентам право на ПСП. Але будьте пильні: застосовувати пільгу можна не завжди. Подробиці зараз розглянемо.
  • ПСП для працівників-інвалідів Ми звикли вважати інвалідами людей з обмеженими фізичними можливостями. Однак такі люди також мають право працювати та отримувати зарплату. Як «сортує» інвалідів ПКУ для цілей застосування ПСП? Розбираємося в питанні.
  • Пільга працівнику зі статусом УБД: афганцю — так, «АТОвцю» — ні На жаль, останнім часом ми все частіше стикаємося з працівниками, яким присвоєно статус «учасник бойових дій». На яку ПСП можуть розраховувати працівники з таким статусом?? Відповідь потішить не всіх, але знати її потрібно.
  • ПСП для тих, хто прийнятий У вас новий співробітник? З невеликою зарплатою? Чи, може, в нього двоє діточок віком до 18 років? Тоді йому належить соцпільга. А що потрібно знати, надаючи ПСП новоприйнятим працівникам? Зараз підкажемо.
  • ПСП у місяці звільнення з роботи За правилами ПКУ ми живемо вже не перший рік. Проте багато хто досі цікавиться: а чи застосовувати пільгу до зарплати працівника в місяці його звільнення? Відповідаємо: застосовувати, але обережно.
  • Увага! Порушено порядок застосування ПСП Порушення порядку застосування ПСП карається. Коротка шпаргалка на тему: куди бігти і що робити, вже у ваших руках.
  • Визначення права на ПСП у разі хвороби працівника Працівник підприємства , який користується правом на звичайну ПСП, перебував на лікарняному півтора місяці (з 05.05.2015 р. по 12.06.2015 р.). Усю суму лікарняних нараховано в місяці виходу на роботу (у червні 2015 року). Сума лікарняних і заробітна плата за фактично відпрацьовані дні в місяці виходу на роботу перевищують граничний розмір доходу, що дає право на ПСП. Чи застосовується ПСП до нарахованого доходу такого працівника?
  • Як застосовувати ПСП до зарплати відрядників Деяким працівникам підприємства встановлено відрядну оплату праці. Розмір їх зарплати залежить від обсягу виконаної роботи, тому він змінюється з місяця у місяць. Чи потрібно таким працівникам щоразу у випадку отримання права на ПСП подавати роботодавцю заяву про застосування ПСП і підтвердні документи?
  • Як застосовувати ПСП при неповному робочому часі Працівник працює в режимі неповного робочого часу. Чи впливає це на порядок застосування ПСП? Чи потрібно для таких працівників розраховувати розмір ПСП пропорційно зайнятості?
  • Компенсація за несвоєчасну виплату заробітної плати і право на ПСП У зв’язку з фінансовими труднощами підприємство не виплатило працівникам заробітну плату за квітень 2015 року. Перед виплатою заборгованості було нараховано компенсацію за несвоєчасну виплату заробітної плати. Чи потрібно враховувати суму такої компенсації при визначенні граничного розміру зарплати, що дає право на ПСП?
  • Як застосовувати ПСП, якщо працівник ще й «шабаює» за цивільно-правовим договором На підприємстві працює працівник — інвалід II групи. У нього є право на ПСП у підвищеному розмірі. У липні 2015 року ми плануємо додатково укласти з ним договір підряду на виконання робіт, що не включені до його обов’язків за трудовим договором. Чи потрібно при визначенні права працівника на ПСП підсумовувати доходи, отримані ним за договором підряду і за трудовим договором?
  • ПСП для працівників-іноземців На підприємстві працює іноземець. Чи можна застосовувати до його зарплати ПСП, якщо її розмір не перевищує граничного доходу, що дає право на пільгу?
  • ПСП для фізособи з кримською пропискою У червні 2015 року підприємство прийняло працівника, який за паспортом є громадянином України, але має кримську прописку. Розмір його зарплати — 1500 грн., чи можна застосовувати до неї ПСП?
  • Чи «відбере» безкоштовне харчування право на ПСП Підприємство відповідно до колективного договору надає своїм працівникам безкоштовне «необов’язкове» харчування. Чи враховується його вартість при визначенні права працівників на ПСП?
  • Працівник + пенсіонер, працівник + підприємець: право на ПСП є Чи мають право на ПСП працюючі пенсіонери та працівники, які зареєстровані як фізичні особи — підприємці?
  • ПСП для працівниці, яка є інвалідом і має двох дітей віком до 18 років Працівниця прийнята на роботу на 0,5 окладу. З поданих нею документів випливає, що вона є інвалідом II групи і виховує двох дітей віком 12 і 15 років. Згідно зі штатним розписом її посадовий оклад становить 4000 грн. На яку ПСП має право ця працівниця?
  • А ми тут ознаками ПСП… балуємося Бухгалтер переплутала ознаку ПСП при заповненні Податкового розрахунку за формою № 1ДФ. Як виправити ситуацію, і чим загрожує помилка?
  • У заяви на застосування ПСП немає «строку придатності» Чи потрібно щороку оновлювати заяви працівників на застосування ПСП?
  • ПСП до середнього заробітку «солдата підприємства» застосовують не завжди Підприємство за свій рахунок виплачує середній заробіток працівникам, призваним на військову службу за призовом у зв’язку з мобілізацією. Прийняли рішення не отримувати компенсацію з бюджету. Чи потрібно застосовувати ПСП?
  • Зарплата тут + зарплата там > 1710 грн. У працівника два місця роботи. Чи має він право на ПСП, якщо загальний дохід більше 1710 грн.?
  • Прийомні діти для ПСП… не діти Працівниця перебуває у шлюбі, утримує свою дитину і є прийомною матір’ю іншої дитини. Чи має вона право на ПСП «на дітей» на підставі п.п. 169.1.2 ПКУ?
  • ПСП на дитину-інваліда: довідка МСЕК Працівниця має право на підвищену ПСП на дитину-інваліда віком до 18 років (згідно з п.п. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ). Які документи вона зобов’язана надати для того, щоб скористатися правом на пільгу?
  • Працівник головного підприємства і відокремленого підрозділу: чи є право на ПСП Працівник одночасно працює на головному підприємстві (за основним місцем роботи) та у відокремленому підрозділі (за сумісництвом). Як для ПСП-цілей визначити загальний місячний дохід оподаткування платника податку у вигляді заробітної плати?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі