06.07.2015

РРО-полегшення для мікробізнесу

1 липня 2015 року Верховна Рада ухвалила Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій» (базовий законопроект від 28.11.2014 р. № 1088).

Головна суть змін — право не застосовувати РРО розповсюджується на платників єдиного податку (ЄП):

1 групи;

2 та 3 груп (фізичні особи — підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, за умови річного обсягу доходу в межах 1 млн грн. У разі перевищення зазначеної величини застосування РРО для такого платника ЄП стає обов’язковим з 1 числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника ЄП.

Крім того, встановлено тимчасове звільнення від санкцій за порушення вимог цього Закону для суб’єктів господарювання при:

— наданні послуг у разі проведення розрахунків у касах з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та при продажу товарів у системах електронної торгівлі (комерції) — до 1 липня 2015 року;

— виконанні операцій з купівлі-продажу інвалюти у разі, якщо ці операції виконуються не у касах уповноважених банків, операцій комерційних агентів банків та небанківських фінустанов з приймання готівки для подальшого її переказу з використанням програмно-технічних комплексів самообслуговування — до 1 січня 2016 року.

На день підготовки номера Закон не набрав чинності.