№54

Податки та бухгалтерський облік, липень, 2015/№ 54 Інші номери журналу ›
  • РРО-полегшення для мікробізнесу 1 липня 2015 року Верховна Рада ухвалила Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій» (базовий законопроект від 28.11.2014 р. № 1088).
  • Повідомлення про нового працівника: вже застосовувати чи як? Із «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 52, с. 2 ви знаєте, що Кабмін постановою від 17.06.2015 р. № 413 затвердив форму і порядок повідомлення ДФС та її територіальних органів про прийняття працівника на роботу.
  • Уряд коригує правила оплати лікарняних та декретних За повідомленням з урядового порталу, затверджено Порядок оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця. Відповідну постанову Кабмін прийняв 24 червня.
  • Горілка: скинемось на трьох, бо ціни кусаються В черговий раз подорожчає алкоголь. Кабмін постановою від 17.06.2015 р. № 426 вносить зміни до урядової постанови «Про встановлення розміру мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв» від 30.10.2008 р. № 957.
  • Пиво — також алкоголь: ГФСУ роз’яснює Листом від 19.06.2015 р. № 22173/7/99-99-21-02-17 ДФСУ надала роз’яснення щодо окремих питань торгівлі пивом.
  • Доля «старих» переплат з ПДВ: як їх зарахують? Чого приховувати, це питання цікавило всіх без винятку ПДВ-платників, які мали за плечима переплату. Адже до кінця було не зрозуміло, як втіляться в життя норми п. 34 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ*. І ось дочекалися звісточки від контролерів. Давайте, нарешті, поглянемо, як вирішується питання.
  • Декларація з податку на прибуток: знайомимося з проектом З цього року платники податку на прибуток живуть за новими правилами. Нагадаємо, грандіозну перебудову затіяв Закон № 71*. Звичайно ж, такі зміни не могли пройти безслідно для прибуткової звітності. Адже стара декларація для нововведень ніяк не підходила. Уже існує проект нової форми декларації. Тому давайте, не чекаючи остаточного її затвердження, дізнаємося, що задумане проектною версією документа. Думаємо, це буде корисно, особливо якщо Мінфін, як завжди, видасть готову декларацію в останню мить.
  • Податок на прибуток: вивчаємо мегалист від податкової Податкова реформа принесла нам з вами, шановні колеги, чимало потрясінь. Через одну безсонну передноворічну ніч, яку народні депутати присвятили черговому податковому «покращанню», ми не спимо вже рівно півроку. Та й друга половина теж обіцяє бути веселою. Декому доведеться розбиратися в податковоприбуткових проблемах. Майже всіх змусили неабияк понервувати питання електронного адміністрування ПДВ. Навряд чи спокійно сплять і платники податку на нерухомість разом ☺ з фізособами-підприємцями. У них теж клопоту повна голова. Мабуть, щоб трішки заспокоїти платників податків, фіскали видали на-гора мегалист зі свіжими постреформеними роз’ясненнями. Що в ньому? Давайте зазирнемо до нього зараз же!
  • Поки ПДВ завмер в очікуванні 1 липня, податківці роз’яснюють… Сподіваємося, коли ви читатимете цю статтю, доля електронного адміністрування ПДВ з’ясується остаточно. Коли ми пишемо ці рядки, то ще не знаємо, як воно вирішиться — на 1 липня ВР тільки призначила розгляд відповідного законопроекту. Коли ж податківці писали свій мегалист*, про перенесення початку повноцінної роботи ПДВ-рахунків були лише розмови. Незважаючи на таку калейдоскопічну мінливість правового регулювання, у зазначеному листі, вважайте, всі запитання-відповіді збережуть свою цінність для платників податків.
  • Податок на нерухомість: 1 − 1 на користь ДФСУ Продовжуємо розбиратися, як ДФСУ уявляє собі постреформені проблеми, що виникли перед платниками податків у поточному році, та які пропонує способи їх вирішення. У цій статті торкнемося тих питань з листа № 11999*, які присвячені податку на нежитлове нерухоме майно.
  • Проблемні витрати ФОП-загальносистемника З 01.01.2015 р. у ФОП на загальній системі оподаткування з’явився власний перелік витрат, які вони можуть урахувати при розрахунку чистого доходу. Якщо уважно вивчити цей перелік, можна виявити, що низка витрат, безпосередньо пов’язаних з господарською діяльністю ФОП, прямо в цьому переліку не зазначена. Звідси запитання: чи можна їх ураховувати у складі витрат? Що з цього приводу думають податківці?
  • Якщо працівник змінив ім’я Працівник змінив прізвище, ім’я чи по батькові. Як відобразити таку подію в кадрових і бухгалтерських документах підприємства? Давайте розбиратися.
  • Компенсація додаткових витрат комісіонера Продаючи або купуючи товар за дорученням, комісіонер може нести деякі витрати, щоб виконати договір і догодити комітенту. Це і витрати на транспортування товару, і на його рекламу, а також на пошук контрагентів, організацію діяльності самого комісіонера тощо. Є й не зовсім передбачувані — штрафні санкції, і низка інших витрат такого роду. Які з них комісіонер має право вимагати до відшкодування? Читайте про це в нашій статті.
  • Вип’єм з горя: а де ж пільга?.. Черговий новорічний податковий міні-апокаліпсис разом з колишньою редакцією розд. ІІІ ПКУ* залишив у минулому практично всі податкові пільги з податку на прибуток (не тільки зі старорежимної ст. 154, а й з п. 18** підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ, яким раніше надавалася книговидавнича пільга). Разом з неприємним осадом на душі платників, яких позбавлено пільг, в їх обліку залишилися так звані закумульовані суми податку, призначені для цільового використання… Невже все як у прислів’ї: згоріла пільга — гори й використання?..
  • Перепродати талони дядькові?.. Підприємства, які використовують в господарській діяльності власний чи орендований автотранспорт, нерідко надають перевагу талонному варіанту придбання палива для його заправки. Часто паливо придбавається «із запасом», і тоді виникає запитання: а чи можна продати частину невикористаних талонів іншому суб’єкту господарювання?
  • «Уловка-48»*: дитячі книжки оподатковувати як і еротичні? — Как тебе не стыдно обманывать ребенка! — Я не могу ждать, пока он вырастет. (Із к/ф «Айболит-66») Мабуть, керуючись тезою Бармалея з цитованого кінофільму: «Нормальні герої завжди йдуть в обхід» — законодавці + фіскали таки ведуть справу до того, щоб книжкова ПДВ-пільга обійшла стороною книжки для найменших…
  • Донарахування до МЗП, якщо працівника мобілізували Працівника мобілізували в середині звітного місяця. Тому цього місяця йому буде нараховано заробітну плату за фактично відпрацьовані дні та середній заробіток у зв’язку з призовом під час мобілізації. Чи потрібно дотримуватися вимоги про ЄСВ з мінзарплати?
  • Середній заробіток мобілізованих і ЄСВ Підприємство нараховує, виплачує середній заробіток мобілізованим працівникам, а потім отримує його компенсацію з бюджету. Чи потрібно в цьому випадку справляти ЄСВ із сум середнього заробітку мобілізованих, а потім при отриманні компенсації сторнувати раніше нараховані суми внеску?
  • Якщо немає понижуючого коефіцієнта до ставки ЄСВ Підприємство не застосовує понижуючий коефіцієнт до ставки ЄСВ у частині нарахувань. Чи потрібно в таблиці 1 Звіту за формою № Д4 заповнювати графи 19 «Середня заробітна плата за 2014 рік» і 20 «Середньомісячна кількість застрахованих осіб за 2014 рік»?
  • Перехідні виплати та ЄСВ Працівниця перебуватиме у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами з 18 травня по 20 вересня 2015 року. Суму допомоги нараховано у травні 2015 року. Цього місяця підприємство застосовувало понижуючий коефіцієнт до ставки ЄСВ у частині нарахувань. ЄСВ на суму допомоги нараховано за ставкою, скоригованою на цей коефіцієнт. Чи потрібно в наступних місяцях проводити коригування суми ЄСВ у частині нарахувань на суму допомоги по вагітності та пологах, що припадає на ці місяці, у разі зміни скоригованої на понижуючий коефіцієнт ставки ЄСВ?
  • Чим запам’ятався червень
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі