16.07.2015

Постачання згідно з рахунком — що писати в ПН

Що зазначати в рядку «Вид цивільно-правового договору» податкової накладної, якщо оплата і постачання здійснюються згідно з рахунком?

ПН: заповнення та виправлення помилок

У цьому випадку письмовий договір відсутній. Норми ЦКУ передбачають можливість укладення деяких договорів як у письмовій, так і в усній формі. Якщо чітко дотримуватися юридичних канонів, то в цій графі ПН потрібно зазначати вид договору, визначений ЦКУ. Наприклад, «купівлі-продажу», «постачання», «комісії» тощо. Водночас, податківці в подібній ситуації у своїх консультаціях у БЗ (див. в категорії 101.19) приписують у цій графі ПН зазначати й форму договору («усний»), і вид договору («купівлі-продажу», «постачання тощо), і документ, на підставі якого здійснено госпоперацію, його дату і номер («рахунок-фактура», «рахунок», тощо). Наприклад: «Усний договір купівлі-продажу, рахунок-фактура від__ № __».

На нашу думку, якщо ви не зазначите в ПН документ (рахунок) — за його наявності, то нічого страшного в цьому немає. Головне, щоб у цьому рядку ПН було зазначено «основний» реквізит — тобто вид цивільно-правового договору («купівлі-продажу», «постачання» тощо). Тобто просто зазначити: «Усний договір» або «Усний договір, рахунок-фактура» без виду договору буде недостатньо. І фіскали до такого формулювання в ПН при перевірці можуть чіплятися — адже згідно з п. 201.1 ПКУ реквізит ПН «Вид цивільно-правового договору» є обов’язковим. Тобто він може прямо вплинути на право покупця на включення ПДВ до ПК.

Водночас нагадаємо, що норми ст. 208 ЦКУ приписують операції між юрособами, а також між юр- і фізособами здійснювати в письмовій формі. А на практиці оформлення рахунку-фактури фахівці зазвичай прирівнюють до письмової форми укладання договору. Хоча податківці судячи з усього вважають її усною ...