16.07.2015

Код УКТ ЗЕД в ПН на електроенергію

Постачальник електроенергії дає податкові накладні без зазначення УКТ ЗЕД на електроенергію, що поставляється. Як нам бути?

Оскільки з 1 січня ц. р. електроенергія, вироблена кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлювальних джерел енергії, є підакцизним товаром, то на будь-яких етапах постачання такої електроенергії у графі 4 ПН має бути зазначений код УКТ ЗЕД. Це випливає з норм п. 201.1 ПКУ, згідно з яким код УКТ ЗЕД при постачанні підакцизних (або імпортних) товарів є одним з обов’язкових реквізитів ПН. Відсутність цього коду в ПН може загрожувати покупцю проблемами при перевірках фіскалів.

Тому в цій ситуації вам слід звернутися до постачальника електроенергії з проханням привести ПН у відповідність до норм ПКУ. Виправити помилку він може за допомогою виписки РК до такої «збиткової» ПН (і реєстрації його в ЄРПН): одним рядком у таблиці РК мінусується неправильний запис — без коду УКТ ЗЕД (гр. 6 з «-»), а другим рядком проводиться правильна — із зазначенням у ньому УКТ ЗЕД на поставлену електроенергію. Якщо раптом постачальник упреться і не стане виправляти ПН, в яких код не зазначено, тоді вам залишається тільки впливати на нього шляхом подання додатка Д8 до декларації. При цьому, якщо ви ПДВ за такими «попсованими» ПН уключили до ПК, і постачальник відмовляється оформити до них РК, то, напевно, безпечніше буде подати УР, виключивши суми за такими ПН з ПК.

Зауважимо також, що в тих ПН, які виписує на електроенергію орендодавець орендарю (у зв’язку з компенсацією цих витрат), теж не зашкодить зазначати код УКТ ЗЕД. Хоча, якщо виходити з того, що тут має місце компенсація витрат за електроенергію, а не її продаж, то код формально зазначати не потрібно (тому, якщо код не зазначається, краще писати в ПН не «електроенергія», а «компенсація витрат на електроенергію»).