16.07.2015

У ПН на неплатника не відобразили УКТ ЗЕД

Як нас можуть покарати, якщо ми в податкових накладних на кінцевого споживача не зазначаємо акцизні та імпортні товари за кодами УКТ ЗЕД, а просто пишемо «товари в асортименті»?

Зазначення в податкових накладних кодів УКТ ЗЕД, якщо поставляються імпортні і підакцизні товари, є обов’язковим. При цьому не має значення, платнику чи неплатнику здійснюється постачання. До речі, щодо ПН, що виписуються за щоденними підсумками операцій при продажу товарів кінцевому споживачу є навіть спеціальна консультація в БЗ (категорія 101.19), в якій фіскали приписують групувати в такій ПН товари за кодами УКТ ЗЕД. При цьому податківці вимагають зазначати в ПН окремим рядком імпортні та підакцизні товари з відображенням за ними у гр. 4 ПН кодів УКТ ЗЕД.

Однак щодо суті покарання зазначимо: не переймайтеся!

Адмінштраф згідно зі ст. 1631 КУпАП за порушення правил ведення податкового обліку бухгалтеру «на роду написаний». Він, як правило, увінчує будь-яку податкову перевірку. А якогось іншого спеціального штрафу за некоректність складання ПН ані на платника, ані на винних його посадових осіб нормативами не передбачено.

І хоча код УКТ ЗЕД є одним із обов’язкових реквізитів ПН (див. п. 201.1 ПКУ), але визнання фіскалами такої ПН недійсною вам теж нічим не загрожує. А покупцю ця ПН потрібна, як козі баян. Загалом, тут ідеться про нікому не потрібні ПН.

Тому головне, щоб ви ПЗ за такими постачаннями відобразили в повній сумі, а решта…

Утім, ми — не прихильники недотримання нормативів, проте в нинішніх госпумовах, якщо дотримуватися всіх непотрібних формальностей, працювати (і жити) буде ніколи. Мабуть, ви так і розсудили, вирішивши не витрачати час на безглузду роботу. От і добре. Адже розплата за це невелика: 85 — 170 грн. Бухгалтерський час — набагато дорожчий.