16.07.2015

Помилка в адресі покупця

Продавець помилився в адресі покупця і зареєстрував ПН з порушенням строку реєстрації. Чи можна виправити ситуацію? У якому періоді покупцю відображати ПК?

Одразу заспокоїмо: запізніла реєстрація «помилкової» ПН не перешкоджає виправленню ПН-помилки. Тому все піддається виправленню.

Таку помилку можна виправити за допомогою РК ( абзац другий п. 192.1 ПКУ). Для цього у «виправляючому» РК заповнюють тільки шапку, в якій усі реквізити (у тому числі «помилковий») азначають правильно. А ось табличну частину РК (гр. 1 — 13) не заповнюють ( п. 21 Порядку № 957, лист ДФСУ від 17.02.2015 р. № 5292/7/99-99-19-03-02-17).

Такий РК реєструє продавець, оскільки сума компенсації не змінюється ( п. 22 Порядку № 957, п. 16 Порядку № 569).

Тепер про ПК у покупця. Напевно, за такою «помилковою» ПН покупець побоявся відображати ПК у періоді її реєстрації в ЄРПН, а вирішив все ж дочекатися «виправляючого» РК. Отримавши його, можна сміливо визнавати ПК. Адже тепер він залізно підтверджений — виправлена ПН перестала бути «помилковою».

На жаль, про те, яким чином відображати ПК: як поточну операцію (у місяці реєстрації РК) або як помилку (через УР), податківці чітко досі так і не висловилися. Нам, як і раніше, ближче останній варіант, ураховуючи вимоги п. 198.6 ПКУ. Тому, вважаємо, покупець може відновити ПК, подавши УР до «помилкового» періоду (у вашому випадку — подавши УР до місяця запізнілої реєстрації ПН, коли виникло б право на ПК, якщо б не помилка).

А ось якщо покупець уже показав ПК за такою ПН у декларації, то з отриманням «виправляючого» РК йому нічого робити не потрібно.

І насамкінець хочемо попередити: існує законопроект № 2173а, у разі прийняття якого подібні проблеми кануть у Лету. Адже планується з обов’язкових реквізитів ПН вилучити місцезнаходження та вид цивільно-правового договору ( пп. «ґ», «и» п. 201.1 ПКУ). Тоді навіть з невеликими погрішностями в адресах ПН залишаться дійсними, і виправляти їх не доведеться.

Крім того, можливо, запровадять граничний строк на відображення ПК у 365 днів. Тоді відобразити ПК і зовсім вийде без УР.