16.07.2015

Якщо помилилися в «ціновій» графі 7 ПН

Як виправити ПН, в якій замість ціни без ПДВ (у графі 7) зазначили ціну з ПДВ, а ось загальну суму без ПДВ, суму ПДВ і суму з ПДВ (у графі 13) зазначили првильно?

Хоча в ПН підсумкові суми виявилися правильними (податкові зобов’язання за період не занижені), було допущено помилку у гр. 7. У такій графі неправильно зазначили ціну товару, записавши завищену суму — з урахуванням ПДВ.

Нагадаємо, що ціна постачання без урахування ПДВ (!) — обов’язковий реквізит ПН ( п.п. «є» п. 201.1 ПКУ). Помилки в цьому реквізиті вкрай небажані. Особливо якщо ПН видається покупцю. Адже в нього через таку помилку ПК може опинитися під питанням. Тому радимо виправити помилку в ПН.

Для цього можна скласти «виправляючий» РК. У ньому виправлення провести двома рядками (перший з «-», другий з «+»). І тут не дивуйтеся: у «мінусовому» рядку, орієнтуючись на правильну гр. 13 ПН, доведеться з «-» зазначити все-таки правильні суми. Адже інакше помилку просто не виправити і тільки так неправильну ПН можна нівелювати. Такий РК, що не змінює суму компенсації, реєструє продавець ( п. 22 Порядку № 957, п. 16 Порядку № 569).

Хоча якщо покупець сильно просить замінити ПН, можна піти йому назустріч (другий варіант) — виправити помилку «зменшуючим» РК і перевипискою ПН. Такий «зменшуючий» РК реєструє покупець. Сподіваємося, що він не буде проти у надії отримати правильно виписану ПН. Потім продавець перевипише ПН датою все тієї ж першої події. І в її «ціновій» гр. 7 уже, як належить, зазначить правильну суму — ціну постачання «без ПДВ». Ну й звісно, цю ПН зареєструє. Щоправда, цей шлях хороший, якщо з дати першої події не минуло 15 (30) календарних днів. Інакше за запізнілу реєстрацію ПН продавцю загрожують штрафи ( ст. 1201 ПКУ).