16.07.2015

Зміна номенклатури — чи відображати РК в Д1

Після передоплати змінилася номенклатура постачання. На цю зміну було оформлено РК до ПН, виписаної за передоплатою. Чи потрібно відображати такий РК в Д1?

Заповнення декларації

На наш погляд, такий РК слід відображати в додатку 1(Д1) тільки в тому випадку, якщо через зміну номенклатури змінилися сума компенсації за товари/послуги і розмір ПЗ (ПК). Але це й так зрозуміло.

А питання напевно виникло у зв’язку з тим, що зміна номенклатури (як часто й буває) не спричинила зміни розміру компенсації (і ПЗ/ПК). У такому разі відображати «нульовий» РК у декларації та додатку 1(Д1) не потрібно. Це підтверджено в консультації фіскалів у БЗ (категорія 101.23). Утім, у цьому питанні дещо насторожує інша консультація фіскалів (у категорії 101.07 БЗ), в якій вони, мимохідь, згадали, що в додатку Д1 зазначаються також і ті РК, які не змінюють суми компенсації. Проте це, швидше, викликано технічною помилкою консультантів, оскільки перша із зазначених консультацій є спеціальною. (Детальніше про ці консультації читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 46, на с. 25.)

Зазначимо також: якщо у зв’язку зі зміною коригування розмір суми компенсації за товари/послуги і розмір ПЗ (ПК) не змінився, то такий «нульовий» РК повинен реєструвати в ЄРПН сам постачальник. При цьому не має значення, що розмір ПЗ за деякими позиціями ПН зменшився — важливий тільки загальний підсумок коригування. Ось якби він вийшов не нульовим, а від’ємним, тоді РК в ЄРПН довелося б реєструвати покупцю.