16.07.2015

Чи показувати покупцю «помилкові» ПН і РК у декларації?

Постачальник виписав нам «помилкову» ПН (повторно, за другою подією), а після — «зменшуючий» РК (який ми зареєстрували). Чи показувати нам ці «помилкові» документи в декларації?

«Помилкову» ПН зі «зменшуючим» РК покупцю в декларації з ПДВ показувати не варто. Усе тому, що відносно помилково виписаної ПН не виникає права на ПК. Дивіться самі: абзац чотирнадцятий п. 201.10 ПКУ і п. 7 Порядку № 957 із цього приводу свідчать: порушення порядку заповнення ПН не дає покупцю права (!) на віднесення сум «вхідного» ПДВ до податкового кредиту. Тому за «помилковою» ПН покупець навряд чи ризикне формувати ПК.

У вас — аналогічний випадок. «Помилкова» ПН складена неправильно. Постачальник виписав її повторно (за другою подією) — не на ту дату (обов’язковий реквізит ПН, п.п. «б» п. 201.1 ПКУ). І нехай вас не бентежить те, що «помилкова» ПН складена на ваше ім’я і «зменшуючий» РК до неї, слідуючи букві закону, вам довелося зареєструвати. Тут нічого не зробиш — такий механізм виправлення помилки закладений п. 192.1 ПКУ. Проте в декларації з ПДВ (у розділі II) ці «помилкові» документи покупцю показувати не потрібно (див. підкатегорію 101.23 БЗ). Тоді в перевіряючих запитань не виникне.

Але як бути, якщо помилку виявили не одразу? Припустимо, «помилкова» ПН (що задвоює ПК) у покупця все ж таки вже потрапила до декларації (скажімо, у «податковокредитний» рядок 10), а через час від продавця надійшов «зменшуючий» РК? Тоді слід помилку виправити. Для цього до того періоду, коли «помилкова» ПН збільшила ПК, покупець повинен подати УР. І в ньому на підставі РК відкоригувати (зменшити) ряд. 16 (вписавши суму у гр. 5 і 6 зі знаком «мінус»).

А якщо через завищення ПК у «помилковому» періоді виникла недоплата, то, виправляючись, не забудьте про пеню ( ст. 129 ПКУ) і 3 % самоштраф (якщо УР подається як окремий документ, п.п. «а» п. 50.1 ПКУ).