16.07.2015

Право на ПК за ОЗ: чекати введення в експлуатацію не потрібно

Підприємство в березні купило будівлю. Суму ПДВ — 75 тис. грн. врахували у складі податкового кредиту березневої декларації. Проте будівля ще не введена в експлуатацію. Які можна підготувати документи, щоб при перевірці не зняли податковий кредит?

Турбуватися платнику щодо правомірності відображення податкового кредиту в березневій декларації не варто. Право на податковий кредит при придбанні основних засобів (ОЗ) не залежить від введення їх в експлуатацію. Пояснимо чому.

По-перше, згідно з п. 198.2 ПКУ право на податковий кредит у покупця виникає за першою подією:

— або за датою списання коштів з поточного рахунка;

— або за датою отримання товарів/послуг.

По-друге, за правилами, що діяли до 01.07.2015 р., податковий кредит звітного періоду складався із сум ПДВ, нарахованих (сплачених) у зв’язку з придбанням як товарів, так і ОЗ з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності.

При цьому право на його нарахування виникало (до речі виникає й зараз, див. п. 198.3 ПКУ) незалежно від того, почали такі ОЗ використовуватися в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності протягом звітного періоду чи ні (тобто незалежно від того, введені ОЗ в експлуатацію чи ні).

Єдина перешкода, яка могла (а так само може й зараз) чекати ПДВ на шляху до складу податкового кредиту, — це відсутність своєчасної реєстрації складеної постачальником ПН в ЄРПН ( п. 198.6 ПКУ).

Платник, у березні здійснивши передоплату або отримавши об’єкт ОЗ (дивлячись на те, що було першим), а також ПН, своєчасно зареєстровану в ЄРПН, може спати спокійно. Претензій до березневого податкового кредиту з боку податківців бути не повинно.