16.07.2015

«Негосподарський» ПК: шукаємо місце в декларації

Як відобразити в декларації з ПДВ податковий кредит за товарами та послугами, придбаними для використання в негосподарській діяльності?

Запитання виникло невипадково. З 01.07.2015 р. будь-яка покупка (господарська вона чи не господарська) за наявності ПН, зареєстрованої в ЄРПН, має бути облікована у складі податкового кредиту. «Госпумови», а також умови «використання в оподатковуваних операціях» у п. 198.3 ПКУ, що дозволяє врахувати у складі ПК ту чи іншу покупку, уже немає.

Але це зовсім не означає, що податкового кредиту стане більше. Показавши негосподарський ПДВ у складі податкового кредиту, платнику неодмінно доведеться тут же нарахувати ПЗ. Для цього не пізніше останнього дня звітного періоду він зобов’язаний скласти ПН і зареєструвати її в ЄРПН ( п. 198.5 ПКУ). Орієнтуватися при нарахуванні ПЗ та складанні ПН за негосподарськими товарами/послугами слід на ціну їх придбання.

Тобто, купуючи товари, послуги та необоротні активи, призначені для негосподарської діяльності, платнику на одну й ту саму суму доведеться збільшити податковий кредит і податкові зобов’язання.

Зауважимо, що декларації, розробленої під нові правила, поки що немає. Чи з’явиться вона до кінця липня, невідомо. Але якщо дотримуватися поточної форми декларації з ПДВ, то «негосподарський» ПК доведеться відображати в ряд. 10.1. А ось нараховані ПЗ потраплять до декларації з ПДВ через ряд. 1.1.