16.07.2015

Продаж насіння кукурудзи та льону: нюанси з ПДВ

Сільгосппідприємство реалізує гібриди насіннєвої кукурудзи (власного виробництва та інших підприємств), а також придбане у населення насіння льону. Чи є особливості в порядку оподаткування ПДВ?

сільгоспспецрежим

Насамперед визначимось з класифікацією цих видів насіння згідно з УКТ ЗЕД. Перший (кукурудза насіннєва) відноситься до товарної підпозиції 1005 10, другий (насіння льону) — до товарної підкатегорії 1204 00 10 00.

Далі «приміряємо» до нашої ситуації норми п. 152 підрозд. 2 розд. XX ПКУ щодо тимчасового (з 01.01.2015 р. до 31.12.2017** р. включно) звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання зернових культур товарних позицій 1001 — 1008 та технічних культур товарних позицій 1205 і 1206 00 згідно з УКТ ЗЕД.

** Законопроектом № 2173а пропонується до 31.12.2015 р. — Прим. ред.

Неважко помітити, що тест на відповідність «звільненим» кодам УКТ ЗЕД пройшло лише насіння кукурудзи. Насіння льону за межами кола «звільнених», а тому операції з ним мають оподатковуватись у загальному порядку.

Що стосується насіння кукурудзи, то тут слід відзначити, що «звільнений» порядок оподаткування встановлено для всіх платників ПДВ, крім:

(1) сільгосппідприємств — виробників таких зернових та технічних культур;

(2) перших посередників, під якими розуміються підприємства, які безпосередньо придбали такі культури у сільгосппідприємств-виробників.

Отже, постачання насіння кукурудзи власного виробництва сільгосппідприємства має бути з нарахуванням ПДВ.

Щодо реалізації сільгосппідприємством покупного насіння, то тут можливі варіанти.

Якщо воно придбане у виробника (сільгосппідприємства-продавця), то покупець є першим посередником, для якого «звільнення» також не діє. Продаж насіння має бути з ПДВ.

Якщо насіння отримане не від виробника — юридичної особи або навіть від виробника, але фізичної особи, чи то від посередника, то подальша реалізація такого насіння звільняється від оподаткування ПДВ.