16.07.2015

Основні засоби і «малоцінка»: де проходить межа?

Чи зобов’язані малодохідні суб’єкти орієнтуватися на вартісний критерій визначення основних засобів, який установлено ПКУ?

податковий облік

Питання надважливе. Адже з 1 січня 2015 року податкові зобов’язання з податку на прибуток визначаються виходячи з бухоблікового фінрезультату, який у деяких випадках коригується на певні різниці ( п.п. 134.1.1 ПКУ).

У нині чинній редакції ПКУ збережено визначення основних засобів (ОЗ) і два головні критерії віднесення до цих об’єктів — строк експлуатації (понад один рік) та вартість (понад 2500 грн.) ( п.п. 14.1.138 ПКУ).

Бухгалтерський і «податковий» критерії щодо строку експлуатації ОЗ співпадають. Але чи всім платникам податку на прибуток наразі треба зважати на вартісний критерій? Відповідаючи на це запитання, слід зауважити: у малодохідних суб’єктів взагалі немає окремого податковоприбуткового обліку, а база оподаткування визначається виключно виходячи з бухоблікового фінрезультату.

Цим суб’єктам, на нашу думку, наразі не має ніякого діла до вартісного критерію визначення ОЗ у ПКУ, оскільки вони орієнтуються виключно на бухоблікові правила, а в бухобліку вартісні критерії віднесення до ОЗ установлюються самим підприємством.

Відповідно, малодохідні суб’єкти можуть постановити, що в їхньому бухобліку вартісний критерій віднесення до ОЗ (і, відповідно, і до МНМА) буде більше або менше, ніж 2500 грн. Згідно з цим критерієм ОЗ та МНМА і будуть амортизуватися в бухобліку малодохідника та формувати значення його об’єкта оподаткування.

Що ж до високодохідних платників (з річним доходом понад 20 млн грн.), то їм рекомендуємо, як і раніше, встановлювати в бухобліку вартісний критерій у 2500 грн. Інакше виникнуть складнощі з розрахунком амортизації.