16.07.2015

Перейшли із загальної — на ЄП: коли подавати останню «прибуткову» декларацію?

Загальносистемник перейшов з 01.07.2015 р. на єдиний податок. За який період він повинен подати декларацію з податку на прибуток (і сплатити податок) — за півріччя 2015 року чи за рік?

декларація за півріччя

Це питання чітко не врегульовано. Річ у тім, що норми п. 57.1 ПКУ передбачають подання піврічної (і дев’ятимісячної) декларації тільки для платників, які минулого року мали податкові збитки, а за підсумками першого кварталу поточного року отримали прибуток. Для всіх інших платників звітним періодом з податку на прибуток є рік. Тому згідно з нормами ПКУ слід вести мову про подання декларації за підсумками 2015 року (у строк до 1 червня 2016 року), в якій будуть відображені відповідні показники тільки першого півріччя 2015 року.

Проте з будь-яких правил бувають винятки. І ця ситуація, судячи з думки фіскалів, якраз — «саме те». У відповідях на запитання платників на «гарячій» телефонній лінії начальник відділу розгляду звернень Управління методології податку на прибуток підприємств Департаменту методологічної роботи з питань оподаткування ДФСУ Світлана Тимощук викладає такий підхід.

На її думку, у разі переходу платника на прибуток на спрощену систему оподаткування такий платник у строки, установлені для квартального звітного періоду, зобов’язаний подати податкову декларацію з податку на прибуток за період, що передує кварталу, з якого він переходить на «спрощенку». Тобто платник податку на прибуток, який переходить на «спрощенку» з 01.07.2015 р., декларацію з податку на прибуток має подати за перше півріччя 2015 року, тобто не пізніше 10 серпня. Аргументів — нуль, проте з урахуванням того, що ця відповідь 27 травня цього року розміщена на сайті ДФСУ (див. тут: http://sfs.gov.ua/garyacha-liniya/199700.html), мабуть, такою буде й офіційна позиція ДФСУ. Тому краще подати в цій ситуації декларацію за півріччя 2015 року. Декларація — «з возу», платнику легше ☺...