16.07.2015

Чи подавати декларацію за півріччя, якщо є «старі» збитки

За I квартал 2015 року з бухобліку — прибуток, але його перекривають великі «старі» збитки. Чи потрібно нам подавати декларацію з податку на прибуток за півріччя 2015 року?

Декларацію за півріччя вам подавати не потрібно. Пояснимо чому.

Нагадаємо: про той особливий випадок, коли потрібно подати декларацію за півріччя (а також три квартали, рік), ідеться в абзаці восьмому п. 57.1 ПКУ. Так діють, якщо торік не виявилося прибутку (був збиток) і наступного року авансові внески не розраховувалися, а за підсумками I кварталу отримали прибуток. Тоді потрібно подати (!) декларацію за півріччя (і далі — три квартали, рік), щоб перейти на проміжні строки та звітувати / сплачувати податок на прибуток поквартально.

Але не забудьте про один важливий момент. З 01.01.2015 р. об’єкт оподаткування — прибуток визначають за правилами п.п. 134.1.1 ПКУ. Там зазначено: прибуток визначається шляхом коригування бухоблікового фінрезультату (прибутку/збитку з фінзвітності) на різниці з розд. III ПКУ. Тому для цілей застосування п. 57.1 ПКУ беруть до уваги показник прибутку, очищений (!) на різниці.

А серед цих різниць є «особлива» — збитки минулих років ( п.п. 140.4.2 ПКУ). Вона зменшує фінрезультат. Причому така різниця стосується абсолютно всіх платників. Тому і малодохідники, і високодохідники враховують «старі» збитки (тобто коригують фінрезультат на збитки минулих років, п.п. 134.1.1 ПКУ). Пам’ятайте про це, підраховуючи прибуток.

Тепер повернемося до вашої ситуації. У вас за I квартал 2015 року в бухобліку прибуток. Але водночас є великі «старі» податкові збитки. Вони перекривають бухгалтерський прибуток. У результаті об’єкт оподаткування за I квартал 2015 року виявився від’ємним. Тому звітувати за півріччя підстав немає і подавати піврічну декларацію не потрібно. Відзвітуєте тільки за
підсумками року.