16.07.2015

Немає готівкових розрахунків — не потрібний і РРО

Чи потрібно придбавати РРО фізособі-єдиноподатнику групи 3, яка надає послуги з обробки скла та металу, розрахунки за які проходять виключно через розрахунковий рахунок?

У підприємців-єдиноподатників групи 3 для використання РРО є підстави. З 01.07.2015 р. підприємці-єдиноподатники групи 3 (беручи до уваги принятий Законопроект № 1088: з доходом, що перевищує протягом календарного року 1 млн грн.)* вийшли зі складу тих, хто звільняється від РРО ( п. 296.10 ПКУ).

* Згідно із запланованими змінами підприємці-єдиноподатники групи 3 незалежно від обраного виду діяльності з доходом, що не перевищує протягом календарного року 1 млн грн., звільняються від застосування РРО.

Проте в описаній ситуації підприємцю-єдиноподатнику групи 3, який надає послуги, РРО все ж не знадобиться.

Річ у тім, що основна умова обов’язковості використання РРО суб’єктом господарювання — проведення ним розрахункових операцій у готівковій та/або безготівковій формі (з використанням банківських платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) за продані товари або надані послуги ( п. 3 ст. 3 Закону про РРО).

У цій же ситуації гроші від споживачів послуг підприємець отримує прямо на поточний рахунок у банку, тобто здійснює розрахунки в безготівковій формі через банківські установи (без використання карток).

А оскільки така справа, то застосовувати РРО йому не потрібно. На це звертають увагу і податківці (див. консультацію, розміщену в підкатегорії 109.03 БЗ).