16.07.2015

ФОП-єдиноподатник: продаж продтоварів і РРО

ФОП-єдиноподатник продає продовольчі товари за готівку. Чи може він скористатися преференцією для єдиноподатників з переліку постанови КМУ № 1336 і застосовувати тільки РК без РРО?

Нагадаємо: ст. 10 Закону про РРО визначає, що Кабмін установлює перелік окремих форм та умов діяльності (і граничних обсягів операцій), які не вимагають застосування РРО, за умови обов’язкового застосування РК і КОРО. «Під» цю норму Кабмін постановою КМУ від 23.08.2000 р. № 1336 затвердив Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій. У п. 1 чинної редакції цього Переліку, як і раніше, значиться: «Роздрібна торгівля продовольчими товарами та пивом у пляшках і бляшанках за умови відсутності продажу інших підакцизних товарів…», що здійснюється ФОП-єдиноподатниками. Причому без обмеження обсягу обігу! Тобто цією преференцією можна ФОП-єдиноподатникам користуватися і після набуття чинності прийнятим 2 липня законопроектом № 1088. Ми вважаємо, що норма ст. 10 Закону про РРО «у комплекті» зі згаданим п. 1 кабмінівського Переліку «перебиває» норму п. 296.10 ПКУ. Тобто вони є більш спеціальними, ніж зазначений пункт ПКУ.

Тому вважаємо, що ФОП-єдиноподатник, який здійснює роздрібну торгівлю продовольчими товарами за готівку, має право приймати виручку без РРО, але з обов’язковим застосуванням РК і КОРО.

Що ж до пива, то ним з 1 липня торгувати згідно з цією преференцією вже не вийде, оскільки воно тепер — алкогольний напій, а отже, подавай ліцензію і РРО!

Зазначимо також, що тим ФОП-єдинникам, які не досягли мільйонного обсягу, краще торгувати продтоварами без РРО, не вдаючись до цієї преференції (для того, щоб не застосовувати РК і КОРО). До того ж не виключаємо, що у світлі нинішнього «РРО-наступу» на єдинників Кабмін може незабаром ліквідувати п. 1 Переліку.

Утім, сподіватимемося на краще… ☺