16.07.2015

Як рахувати мільйон

Чули, що прийняли Закон, згідно з яким РРО не потрібний тим, у кого обсяг доходу не перевищив 1 млн грн. Як визначається цей критерій? За який період потрібно рахувати цей обсяг?

останні зміни

Згідно з прийнятим ВРУ Законом (законопроект № 1088) текст п. 296.10 ПКУ істотно змінюється. Згідно з новою редакцією РРО не застосовують платники єдиного податку груп 2 і 3 (фізичні особи — підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, в яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 1000000 грн.

Спочатку про зрозуміліші моменти. Які суми включати до складу цього доходу? Вважаємо, що оскільки цей термін використано в розд. XIV ПКУ, то визначати дохід для цілей застосування РРО потрібно так само, як і дохід для цілей перебування на єдиному податку (або у відповідній групі ЄП), тобто керуємося ст. 292 ПКУ.

Тепер про менш зрозуміле: за який період потрібно розраховувати цей дохід? Тут можна передбачити два варіанти.

Зверніть увагу, що часовий інтервал для розрахунку обсягу доходу визначено так само, як і при визначенні доходу для цілей перебування на єдиному податку (або у відповідній групі ЄП) ( п. 291.4 ПКУ) — календарний рік. Тому для того, щоб зрозуміти, як правильно визначити цей рік, можна виходити з того ж підходу, який використано в п. 291.4 ПКУ (варіант перший).

А як відомо, при переході на ЄП обсяг рахується за попереднім календарним роком ( п.п. 298.1.1 ПКУ). Нагадаємо, що ми рекомендували контролювати не тільки дохід попереднього року, а й поточного (інакше, перейшовши на спрощену систему, вам доведеться одразу її залишити, та ще й з неприємними наслідками).

Одразу скажемо: такий підхід для цілей РРО виглядає не дуже раціонально. Доцільніше використовувати інший варіант тлумачення, стверджуючи, що в «РРОшному» п. 296.10 ПКУ нічого про попередній календарний рік не зазначено, а п.п. 298.1.1 ПКУ стосується виключно переходу на ЄП. При такому розумінні обсяг доходу 2014 року взагалі не важливий; контролювати потрібно дохід 2015 року наростаючим підсумком починаючи з 1 січня.

Цей варіант має переваги ще й тому, що наслідок порушення цього критерію (застосування РРО з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення) неначе спеціально написано саме для випадку порушення доходу 2015 року. Утім, сам 2015 рік розбитий на два тимчасові проміжки. І якщо перевищення сталося в I кварталі, то дата початку застосування РРО не так очевидна (див. відповідь на наступне запитання).