16.07.2015

ФОП-єдинник: РРО при торгівлі на ринку і в дрібнороздрібній мережі

ФОП на єдиному податку (3 група) торгує на ринку в кіоску, що орендується, за готівку і в дрібнороздрібній мережі через пересувні засоби. Чи потрібно проводити виручку через РРО?

Річ у тім, що з набуттям чинності Законом, що вніс зміни до п. 296.10 ПКУ (Законопроект № 1088), остаточно прийнятого ВРУ 2 липня ц. р., дозвіл ФОП-єдинникам торгувати на ринку і в дрібнороздрібній торговельній мережі за готівку без РРО «кане в Лету». Тому ця преференція актуальна тільки для операцій, проведених ФОП-єдинниками з 1 липня і до дати набуття зазначеним Законом чинності.

Колишня редакція п. 296.10 ПКУ буквально дозволяла не застосовувати РРО ФОП-єдинникам 2 і 3 груп ЄП при здійсненні діяльності на ринках і при продажу товарів у дрібнороздрібній торговельній мережі через засоби пересувної мережі. Але щодо «діяльності на ринках» нагадаємо про проблему. У БЗ (категорія 109.06) нещодавно була консультація, яку фіскали припинили*. Відповідь у ній давалася на запитання, чи потрібний РРО ФОП-єдинникам, які здійснюють діяльність на ринках, у тому числі, через стаціонарні приміщення? Відповідь була надана заперечна, але (!) — з винятком для випадків, коли торгівля йде у приміщеннях закритого типу, розташованих на території ринку (магазини, павільйони, приміщення контейнерного типу). Мабуть, податківці формально вважали, що в цьому випадку торгівля ведеться у приміщенні, а не на ринку (хоча саме це приміщення і розташовується на ринку). Зауважимо, що перелік наведених у дужках приміщень вичерпний, і кіоски серед них не зазначені. Отже, можна стверджувати, що ця «переведена в запас» консультація на кіоски не поширювалася. Водночас з набуттям чинності зазначеним Законом торгувати за «готівку» згаданими в запитанні способами без РРО зможуть тільки ФОП-єдинники, чий загальний дохід цього року ще не перевищив 1 млн грн.☹