16.07.2015

«Головняки» з Д4 при несумових помилках

У таблиці 6 Звіту № Д4 за лютий бухгалтер переплутала прізвища та податкові номери двох працівників. Як виправити цю помилку?

Інструкція по виправленню несумових помилок наведена в п. 2 розд. V Порядку № 435*. Зокрема, якщо помилку допущено в реквізитах страхувальника або застрахованої особи і виявлено після закінчення граничного строку подання звітності, то необхідно подати Звіт у такому складі:

1) титульний аркуш (перелік таблиць Звіту);

2) відповідну таблицю з помилковими даними зі статусом «скасовуюча» (у вашому випадку — таблицю 6);

3) відповідну таблицю з виправленими даними зі статусом «початкова».

* Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435.

Увага! У таблиці 6 наводимо дані тільки щодо тих працівників, за якими допущено негрошові помилки. Урахуйте: у такій таблиці не можна виправляти суми нарахованої зарплати (доходу) і ЄСВ. Крім того, такий Звіт не повинен містити таблицю 1 до Звіту за формою № Д4.

Складність у тому, що Звіт за лютий ми подавали ще за старою формою, затвердженою наказом Міндоходів від 09.09.2013 р. № 454. А ось виправляти помилку доведеться вже в новій (затверджена наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435). Не лякайтеся! Механізм виправлення вам тепер відомий — дотримуйтеся інструкцій. Але майте на увазі, що в таблиці 6 Звіту за формою № Д4 при виправленні негрошової помилки не заповнюйте графи про суми нарахованого ЄСВ (графа 21) і додаткової бази, якщо ЄСВ «дотягували» до мінзарплати (графа 19), адже у старому Звіті такі відомості ви не наводили.

Ось і вся премудрість. До речі, якщо програма видаватиме «попередження» — ігноруйте, адже попередження — це не помилка.