20.07.2015

Зустрічайте нові субрахунки: для СЕА ПДВ та інвалюти

Мінфін наказом від 18.06.2015 р. № 573 запровадив нові субрахунки, зокрема:

315 «Спеціальні рахунки в національній валюті» — призначений для обліку коштів на рахунку у Системі електронного адміністрування (СЕА) ПДВ, відкритому платнику податку в Казначействі, а також на інших спеціальних рахунках, відкритих у банку та/або органі Казначейства відповідно до законодавства, тощо;

316 «Спеціальні рахунки в іноземній валюті» — призначений для обліку коштів в іноземній валюті, що підлягають розподілу або додатковому попередньому контролю, у тому числі сум коштів в іноземній валюті, що підлягають обов’язковому продажу.

Крім того, з переліку суб’єктів, які застосовують норми П(С)БО 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва», прибрали «нульовиків» — суб’єктів малого підприємництва, які відповідають критеріям п. 154.6 Податкового кодексу України (у редакції станом на 31 грудня 2014 року).

Також з П(С)БО 7 «Основні засоби» виключена норма, що передбачає право збільшити первісну (переоцінену) вартість ОЗ на суму витрат, пов’язаних з поліпшенням та ремонтом об’єкта, визначену у порядку, встановленому податковим законодавством.

Наказ від 18.06.2015 р. № 573 набирає чинності з дня офіційного опублікування. На день підготовки номера зазначений документ офіційно ще не опубліковано.