№58

Податки та бухгалтерський облік, липень, 2015/№ 58 Інші номери журналу ›
  • Зустрічайте нові субрахунки: для СЕА ПДВ та інвалюти
  • Податківці оновили Реєстр РРО ДФСУ наказом від 09.07.2015 р. № 485 затвердила черговий Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій.
  • Правила застосування трансфертного ціноутворення пом’якшені Парламент ухвалив Закон (базовий законопроект від 27.01.2015 р. № 1861), яким норми Податкового кодексу України щодо регулювання трансфертного ціноутворення в Україні дещо пом’якшені.
  • Пільги зі сплати комунальних платежів — по-новому Постановою КМУ від 04.06.2015 р. № 389 установлено новий Порядок надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї.
  • Призначення житлових субсидій: простіше вже нікуди! Кабмін постановою від 26.06.2015 р. № 475 уніс зміни до Положення про порядок надання житлових субсидій, затвердженого постановою КМУ від 21.10.95 р. № 848, якими передбачено низку спрощень для отримання субсидії.
  • Затверджено нову декларацію з плати за землю
  • Повідомлення про прийнятих працівників: наші відповіді на ваші запитання Про перипетії набрання чинності Повідомленням про прийняття на роботу ми вас інформували в «Податки та бухгалтерський облік», № 56, с. 7. Там ми розглянули і порядок його заповнення. Проте запитання щодо Повідомлення і далі надходять до нашої редакції. Ми зібрали ті з них, що найчастіше трапляються, і об’єднали в десятку «злободенних» запитань. Відповіді сьогодні пропонуємо до вашої уваги.
  • Експортні операції: обліковуємо по-сучасному Минулого року ми з вами, дорогі колеги, вже розбиралися в тонкощах обліку експортних операцій (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 68, с. 21; № 74, с. 17). Але податковоприбуткова реформа, яку законодавець підніс платникам як «подарунок під ялиночку», змусила по-новому підійти до обліку всіх господарських операцій, у тому числі й у сфері ЗЕД. Давайте разом з’ясуємо, як обліковувати експортні операції по-сучасному.
  • Як самовиправитися переробникам із ПДВ? Поштовхом для написання цієї статті стало недавнє роз’яснення ДФСУ щодо порядку складання м’ясо(молоко)переробними підприємствами уточнюючих розрахунків до раніше поданих спецдекларацій з ПДВ.
  • Новини авто-мобілізації І — Боже вас борони — не читайте до обіду радянських газет. (М. Булгаков. «Собаче серце») Додамо: особливо небухгалтерських з бухгалтерської тематики! От, наприклад, затвердження нового* Положення про військово-транспортний обов’язок викликало в новинних ЗМІ багато галасу… Розберімося разом, чи варто було так галасувати.
  • Відлуння РРО-революції у… формі № 20-ОПП 1 липня в цьому році стало багато в чому визначальною датою для облікових питань. Одне із них — РРО-революція, яка, природно, підняла попит на РРО. Хтось придбав РРО уперше, у когось РРО стало більше, але так чи інакше кількість РРО змінилася. Чи зачепить це ф. № 20-ОПП і чи виникає тепер необхідність подавати цю форму заново? Такі запитання почастішали на нашій «гарячій» лінії. Тож настав час відповісти на них.
  • «Солдат спить, служба йде» — і робоче місце залишається Останнім часом законодавці зачастили зі змінами до «військового» законодавства. Відгомони цих змін чутні на кожному кроці, у тому числі і в положеннях мирного КЗпП*. Тому не дивно, що до редакції почали часто надходити запитання на кшталт «Чи правда, що тепер не можна звільняти тих, кого призвали до армії на строкову службу?» Так, правда, але це ще далеко не все, що вам слід знати. Детальніше про трудові гарантії для солдатів-строковиків читайте в цій статті.
  • Листи «щастя»: запити від силовиків У «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 50, с. 19 ви могли ознайомитися з тим, як реагувати на запити податкових органів. Сьогодні ж ви дізнаєтеся, як діяти у разі отримання запитів від силовиків — міліції (у тому числі податкової) та СБУ. Прокуратуру поки не чіпаємо — їй у світлі прийдешніх змін ми присвятимо окрему статтю*.
  • «Тягнемо-потягнемо, а витягти не можемо!» («Витяг» із СЕА у розрізі рядків) Особливо активно цього місяця читачі почали засипати редакцію та гарячу лінію запитаннями, звідки беруться цифри в різних рядках «Витягу з системи електронного адміністрування ПДВ» за формою J1401204 (далі — «Витяг»), який надають фіскали в електронному вигляді на запит платника. Не претендуючи на істину в останній інстанції (тим більше, що поки достеменно невідомо, як налагоджена у фіскалів програма підрахунку реквізитів/показників цього «Витягу»), викладемо своє розуміння того, як формується кожен з показників «Витягу»/формули.
  • Електронне адміністрування ПДВ: свіжі роз’яснення від ДФСУ Як зареєструвати в ЄРПН податкову накладну, якщо за даними Системи електронного адміністрування ПДВ сума податку, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні (далі — реєстраційна сума), має від’ємне значення?
  • Донараховуєш ЄСВ до МЗП одному? Без понижуючого коефіцієнта всі! Чи застосовується понижуючий коефіцієнт до додаткової бази нарахування ЄСВ із розрахунку розміру мінімальної зарплати?
  • ДФСУ оголосила війну роботодавцям-коефіцієнтникам Нещодавно (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 48, с. 41) ми попереджали вас про жорстку фіскальну позицію ДФСУ щодо права на понижуючий коефіцієнт (точніше, його відсутності) для тих роботодавців, у яких були випадки донарахування ЄСВ виходячи з мінзарплати (далі — МЗП).
  • Передоплати через РРО Як через РРО провести часткову оплату (аванс) за товар, який веземо під замовлення? Як коректно закрити оплату при остаточному розрахунку та передачі товару?
  • Відпустка щорічна після відпустки для догляду за дитиною 6 липня 2015 року працівниця вийшла з відпустки для догляду за дитиною до 3-х років. З 20.07.2015 р. вона йде у щорічну основну відпустку на 24 календарні дні. Як розрахувати їй відпускні, якщо в розрахунковому періоді не було заробітку?
  • Простій і неповний робочий день у розрахунку відпускних Працівник іде у відпустку з 20.07.2015 р. У розрахунковому періоді упродовж січня працівник не виходив на роботу весь місяць за рішенням керівника (період не оплачувався). З лютого по травень він працював 4 години на день (на півставки). Як правильно включати календарні дні лютого — травня до розрахунку?
  • Із відпустки для догляду — у «декретну» відпустку Працівниця перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років з 02.12.2013 р. Вона принесла листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами з 06.07.2015 р. Як розрахувати їй допомогу по вагітності та пологах?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі