20.07.2015

Пільги зі сплати комунальних платежів — по-новому

Постановою КМУ від 04.06.2015 р. № 389 установлено новий Порядок надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї.

Новий механізм надання пільг поширюється на оплату за користування житлом, комунальні послуги, паливо, скраплений газ, телефон.

Згідно із зазначеною постановою з 1 липня пільги надаються в разі, якщо середньомісячний сукупний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців не перевищував розміру соціальної податкової пільги (у 2015 році — 1710 грн).

Пільговикам (крім осіб, які отримують лише пенсію та соціальні допомоги) необхідно звернутися до місцевого підрозділу соцзахисту населення і заповнити декларацію про доходи.

Щоб отримати пільгу з 1 липня 2015 року, громадянин повинен подати довідку про свої доходи до вересня поточного року. Якщо середньомісячний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу не перевищує величину доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, пільговик має право на отримання пільг протягом наступних 6 місяців.

Водночас продовжує діяти система житлових субсидій. Особи, які не підпадають під дію системи пільг, можуть скористатися програмою житлових субсидій. Про чергові новації у порядку їх призначення читайте далі.

Постанова КМУ від 04.06.2015 р. № 389 в остаточній редакції набрала чинності 04.07.2015 р.